10 dolog amit tudnod kell a megfelelő építőipari kivitelező kiválasztásához

Legyen a feladat felújítás vagy építkezés, alapos körültekintéssel egyszerűen választhatsz jó generálkivitelező szakembereket 


Milyen a jó Kivitelező: Megbízhatóság és a precíz munka kapcsolata

Ha ezt a cikkünket olvasod akkor valószínűnek tartjuk, hogy neked is fontos, hogy a saját házában, lakásodban hajtsd egy fárasztó nap után álomra a fejed. Talán már látod is magad előtt a tökéletes otthonod képét, amit a saját igényeidhez alakítottál ki, már megtervezted milyen lesz a ház, a konyha, vagy a beépített bútorok.

Hogy ez az álom valóra válhasson, a minőségi anyagok mellett, amiket a webshopunkban megtalálsz, olyan építőipari vállalkozót kell választanod, aki minőségi munkát végez. Egy felújítás vagy építkezés elvégzéséhez kiemelten fontos, hogy megfelelő szakemberre bízd a feladatokat; a jó hírünk pedig az, hogy erre jelölhetsz kisebb vagy nagy céget, vagy akár generálkivitelezőt is - ha megfelelően választasz cég mérettől függetlenül jó szakemberrel fogsz együtt dolgozni.

Ádám, cégünk ügyvezető igazgatója ehhez a következőt tanácsolja: 

„2022-ben sem javult a helyzet a szakemberek és kivitelezők szabad kapacitásaiban, a megbízható szakember továbbra is elfoglalt. Éppen ezért fontos még inkább figyelembe venni, hogy az elmúlt években sok tapasztalatlan, vagy hozzá nem értő vállalkozó jelent meg a piacon, akik gyakran túlvállalják magukat: vagy túl sok munkát vállalnak, vagy olyan feladatokat, amik elvégzéséhez nem értenek.

Éppen ezért érdemes megtekinteni a felújítás, vagy építkezés előtt a kivitelező korábbi munkáit, elolvasni a munkájára kapott visszajelzéseket, illetve megtekinteni a kivitelezett projecteket mielőtt egy adott generálkivitelező vagy vállalkozó mellett döntünk.

Sajnos a tapasztalatlan megrendelő gyakran választ tapasztalatlan, esetleg nem megbízható "szakembert" anélkül, hogy a munkája minőségét leellenőrízte volna, ennek a nem megfelelő, elsietett tervezésnek a következményeként pedig egyre gyakrabban olvashatunk és láthatunk építőipari rémtörténeteket.

Elrontott kivitelezés esetén sajnos a vállalkozó nem csak a beruházót, vagy megrendelőt károsítja meg, hanem a többi, képzett piaci szereplő renoméját is rontja, ezzel pedig elősegíti egy még negatívabb általános kép kialakulását, ahol a megrendelő és a képzett szakember még nehezebben talál egymásra”

Érdemes azt is figyelembe venned, hogy sok stresszel járhat egy építkezés vagy felújítás, hiszen nem mindig van befolyásod adott munkafolyamatokra vagy nincs technikai rálátásod. Érdemes független véleményt kikérned ha építőipari munka során olyan állapotot találsz amivel nem vagy elégedett, és ezt javasoljuk, hogy minél előbb tedd meg, még mielőtt a mester feladata, munkája befejeződne.

Legyen generálkivitelezés, vagy specialista munka, a következő 10 dolgot érdemes számításba venned még a tervezéskor, jóval a munka megkezdése előtt.

megfelelo kivitelezo valasztas

1. Büdzsé

Ha nem szeretnél magadnak kellemetlen meglepetéseket akkor győződj meg arról, hogy rendelkezésedre áll az összeg, amit a feladatok igényelnek. Spórolni szuper, viszont ha túlságosan olcsón szeretnéd megúszni a felújítást, építkezést, annak később komolyabb következményei is lehetnek. Előfordulhat, hogy a munkára sokszor annyit kell költened, ha nem a megfelelő -túl olcsón dolgozó- vállalkozónak adod a megbízást, hiszen javittatni, esetleg újra csináltatni kell a munkát. 

2. Árajánlat

Az árajánlat talán a legfontosabb kérdés amit a munka megkezdése előtt mérlegelned kell. Ha el akarod kerülni, hogy keserűen csalódj, kérj legalább három árajánlatot, három vállalkozótól. Vedd figyelembe az árajánlat részletességét, kidolgozottságát és akár formátumát is (írásban, emailben, pdfben), ezek mind jelzik a tapasztalatot és profizmust.

Fontos továbbá az is, hogy miért vagy te a felelős vagy mi nem került bele az első árajánlatba (pl bizonyos alapanyagokat neked kell megvenned). Vedd figyelembe, hogy az ajánlatban munkadíj vagy átalánydíj van és tartalmaz-e anyagköltséget. Ha tudod milyen költségekkel számolhatsz nem fognak kellemetlen meglepetések érni!

Nem utolsó sorban pedig, az ajánlatok elbírálásakor fontos figyelembe venned az ajánlat bekérése és a készítése között eltelt időt, hisz ez megmutatja mennyire van szabad kapacítása a vállalkozónak.

3. Referencia

„Mikor választanod kell, győződj meg róla, hogy valós, tapasztalattal rendelkező céggel állsz-e szemben. Ezt online, ingyenes oldalakon tudod megtenni, illetve social médián. Mindig kérj be referenciákat, és a befejezett munkákhoz pedig kapcsolatot. Ne sajnáld az idődet és energiád, hogy néhány kérdés erejéig leinformáld a vállalkozódat!” - Ádám

4. Műszaki felmérés

Egy építőipari árajánlat elbírálásánál kiemelten fontos figyelembe venned, hogy csak látatlanban készíti azt el a vállalkozó, vagy el is megy hozzád egy egyeztetésre, bemutatásra és felmérésre.

Nem könnyű olyan generálkivitelezőt vagy szakembert találni, aki megbízható, jól dolgozik, és még szabad időpontja is van de ha pontos ajánlatot akarsz, ragaszkodj a felméréshez.

5. Szerződés és szerződéskötés

Amennyiben sikeres a kiválasztás, köss írásos szerződést, ami a fontos kérdéseket, például a költségeket és felelősségeket részletezi.

Egy építőipari szerződés egyik ilyen kiemelt kérdése pedig az előleg.

Gyakran előfordul, hogy a megrendelő nem akar nagyobb összeget a vállalkozónak a feladat megkezdése előtt átadni, a vállalkozó pedig nem akarja a saját pénzét beletenni a munkába. Ilyenkor te, mint megbízó, vedd a kezedbe a felújításhoz szükséges építőanyagok beszerzését, ezzel át tudod hidalni a nehézségeket. Fontos figyelembe venned, hogy minden kiszámolt építőanyag igény csak becslés, kerülhet több, vagy kevesebb is felhasználásra. Azt, hogy ez az eltérés mekkora lehet, nehéz megbecsülni, de ideális esetben nem több mint az anyagköltség 20%-a.  

 

tippek kivitelezo valasztasahoz

 

A másik pozitív aspektusa a szerződéskötésnek, hogy ezzel elkerülhetök a későbbi nézeteltérések. Fel tudjátok tüntetni benne a határidőket, a munkadíjat és az esetleges késedelem esetére a kötbért is. Bár nem minden generálkivitelező, vagy vállalkozó vállal kötbért, ha igen, azzal a határidők betartását kiválóan tudod ösztönzni. Ne felejtsd el a szerződést részletesen átolvasni, a kifogásolt, vagy nem érthető pontokat pedig beszéld át, vagy alakítsd át a kiválasztott partnerrel!

Javasoljuk legyél óvatos olyan vállalkozóval aki nem hajlandó a szerződés egyeztetésére. 

6. Kommunikáció

A jó kommunikáció elengedhetetlen a jó együttműködéshez, ennek ideális esetben az első kézfogáskor meg kell lennie. A munkálatok során is tartanotok kell a kapcsolatot, kölcsönösen keressétek egymást a vállalkozóval, vagy szakemberrel és állapodjatok meg mikor fogtok a kivitelezés részeivel elszámolni (pl elektromosság kész, glettelés kész, festés kész, stb).

7. Építési napló

Magánszemélyek esetében nem kötelező az építési napló, hacsak nem eladásra építesz, cégek esetében viszont kötelező vezetni.

Hogy mi az építési napló? Egy, a kivitelezés megkezdésétől a befejezésig vezetett napló, mely dátum szerint, időrendben minden eseményt, a naponta az elvégzett munkálatokat és minden fontosabb történést rögzít. 

Javasoljuk akkor is vezesd, ha saját, lakhatási, célra épített az ingatlanod, mert ha a későbbiekben valami gondod lesz, ezzel tudod igazolni a történéseket egy esetleges bírósági eljárás során. 

8. Műszaki ellenőr

Új ház építése esetén célszerű megbízni egy ellenőrt. Egy jó ellenőr végig kíséri az egész építkezést és szakmai hozzáértésével képviselni fogja a te érdekeidet.

Amennyiben építtetőként több kivitelezővel is dolgozol, kötelességed műszaki ellenőrt alkalmaznod. Az eltervezett folyamatok során adódhatnak váratlan helyzetek, hirtelen változások vagy változtatások, amiket megfelelően, szakmai szempontok figyelembe vételével kell megbeszélni és egy ellenőr esetében biztos lehetsz abban, hogy meg lesz a megfelelő, professzionális formája a visszajelzéseknek.

9. Hozzáállás

Talán elhanyagolható tényezőnek tűnik, pedig egyáltalán nem az. Problémák, vagy váratlan kihívások esetén a szakember a megoldást keresse, ne fusson el, hagyja ott a munkát, vagy blokkoljon le.

Ezt korábbi munkák megtekintésével, vagy célzott kérdések feltevésével (pl Mit tenne ha...) tudod ellenőrizni, még a munka megkezdése és a szerződés aláírása előtt.

10. Szaktudás

Fontos a szakember, vagy generálkivitelező szakmai tudása! Ne habozz kérdezni, egy igényes, jó szakember szakmai tanácsokkal segít téged, hogy megvalósíthasd az álmaidat.

Végezetül megemlítenénk néhány fontos dolgot amit a kivitelezés vagy generálkivitelezés során érdemes még figyelembe venned.

Büdzsétől függően szükséges lehet, hogy kompromisszumokat köss termékekkel, kivitelezés részletességével, stb kapcsolatban. Légy nyitott a mesterember javaslataira, de ellenőriztesd le azokat másik szakemberrel, hogy biztos lehess abban, hogy az neked a legmegfelelőbb megoldás.

Az első benyomás sosem elhanyagolható tényező, ha a lehetséges partner nem szimpatikus már az első találkozás, vagy beszélgetés alkalmával, akkor nem biztos, hogy vele kell dolgoznod.

Ahhoz, hogy biztoss lehess a dolgodban, hogy milyen megoldások lennének könnyűek és észszerűek, nézesd át az ajánlatokat egy tervezővel ha teheted.

Ne felejtsd el, hogy minőségi kivitelezés, felújítás csak minőségi építőanyagokkal lehetséges.

Amikor pedig végül elkezdődik az építkezés és a fentieket figyelembe vetted, örömmel láthatod majd életre kelni az eddig csak rajzokon szereplő álmodat. A jól képzett szakembergárda, generálkivitelező gondoskodik róla, hogy a munkafolyamatok gyorsan haladjanak és próbálnak az elvárásaidhoz igazodni.

Kívánjuk, hogy ébredj arra minden reggel, hogy a befektetésed a lehető legjobb helyre került … az otthonodba!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK