Építkezés, felújítás állami támogatásokkal

Milyen állami támogatások közül választhatsz, ha most kezdenél bele az építkezésbe vagy felújításba?

Az építőipari szektor mindig változik, mindig is változott, de az elmúlt években a felgyorsult világunk ritmusát kezdte el felvenni. Olyan gyakori változások érintik, mint az építőanyag áremelkedés, szakember- és alapanyaghiány. Rengeteg befolyásoló tényező okozza ezeket, de mi minden helyzetben megpróbáljuk kihozni a legtöbbet és a legjobbakat. Új otthon építése vagy egy régi ház felújítása anyagilag megterhelő lehet, ha nem veszed igénybe az elérhető kedvezményeket és támogatásokat. Emellett érdemes az építőanyagot magadnak beszerezned a szakemberek iránymutatása alapján.


Előtérben a családokAz idei év is tartogat számodra minimális változásokat a családtámogatások tekintetében.
„Minden élethelyzet és minden megálmodott otthon terve más és más, emiatt a megvalósításhoz szükséges összeg finanszírozására több megoldás is lehet. Ebben az esetben ajánlott pénzügyi szakember véleményét is kérned.”
- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető
Több módosítás is történt. Vannak támogatások, amelyek kivezetésre kerültek, amelyek maradtak vagy bővültek, de várhatóan lesznek új támogatási formák is.

Ezek közül van lehetőséged választani, ha most tervezel építkezni vagy szeretnéd meglévő otthonodat korszerűsíteni:

* A Babaváró hitel, amely egy állami támogatással összekötött kölcsön, ami kamattámogatott. A hitelcélt nem kell megjelölnöd, ezáltal arra használhatod fel, amire szeretnéd. A maximális összeg, ami elérhető az 10 millió forint, 20 éves futamidőre. Ha a kérelem benyújtását követően, 5 éven belül 1 gyermek születik, akkor 3 évig nem kell fizetni a törlesztést és még kamatmentessé is válik. Abban az esetben, ha a második gyermek is megérkezik a családba, újabb 3 évig nem szükséges fizetni a részleteket, sőt a tartozás 30%-a is elengedésre kerül. Ha igazán nagy családot szeretnél, és harmadik baba is születik, abban az esetben a teljes fennmaradó tartozás elengedésre kerül.

* A CSOK-Támogatás: Ez egy vissza nem térítendő támogatás, amelyet gyermeket vállaló vagy már nevelő családok vehetnek igénybe. Új otthon építésére és vásárlásra, vagy használt ingatlan megvételére, bővítésére és felújítására.

* A falusi CSOK-Támogatás esetén, ha új építésű lakást vásárolnál, akkor emelt összegek érhetőek el bizonyos kijelölt településeken, amelyet még használt ingatlan vásárlására, bővítésére és felújítására is használhatsz.

* Lakásvásárlás 5%-os áfa, építkezések esetén 27%-os áfa visszaigénylés, mindemellett a 4%-os a vagyonszerzési illetéktől mentességet kaphatsz, ha igénybe veszed a CSOK-ot.

Emelett számtalan egyéb kedvezmény van, aminek érdemes lehet utánajárnod. Még korlátozott ideig és szigorított feltételekkel,de még kérelmezhetőek a következő támogatások is, 2023. március 31-ig:

* Otthonfelújítási támogatás
* Otthonfelújítási kölcsön


Az anyagiak…Amennyiben hitelből szeretnénk elvégezni vagy elvégeztetni az építési és felújítási munkálatokat, javasolt valamennyivel magasabb összeget igényelned, ha valami miatt többletköltséged keletkezne.
„Napjainkban az építőanyagok ára és a szakemberek munkadíja is gyorsabb ütemben emelkedhet, mint korábban. Ha közvetlenül a munka elkezdése előtt szeretnéd megvásárolni az építőanyagot, számíthatsz rá, hogy a következő vásárlásnál már több lesz a kiadásod.”
- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető
Az anyagokat a várható áremelkedések és készlethiányok miatt mindenképp próbáld meg időben beszerezni. A kiváló minőségű termékek és a legkedvezőbb árak megtalálásra elegendő időt kell fordítanod. Ha megtaláltad a számodra legkedvezőbb ajánlatot és termékeket , nálunk megrendelheted akár előre is, telefonon keresztül vagy online is. Biztosítsd be magad, hogy a választott építőanyagokat a legjobb áron kapod meg!


2023: A felújítások éveEbben az évben várhatóan a már meglévő ingatlanok felújítása és energetikai korszerűsítése fog még jobban előtérbe kerülni. Az otthonfelújítási támogatás és kölcsön kivezetése mellett is van még lehetőséged választani az állami hozzájárulások közül. A Babaváró hitel lehet az egyik opció, a másik pedig a Falusi CSOK-Támogatás. Ezek lehetnek a segítségedre, viszont annyi hátrányuk van, hogy meg kell felelned bizonyos feltételeknek. Abban az esetben, ha tudod vállalni ezeket a megkötéseket, akkor mindenképpen gondold át és járj utána a részleteknek.

Ügyvezetőnk és szakértőnk, Üveges Ádám választ ad arra, hogy az igényelhető kedvezmények mellett mire érdemes még odafigyelned.
„A növekvő kereslet, a szomszédunkban zajló háborús válság miatti készlet- és nyersanyaghiány, és az emelkedő villamos energia, valamint gázárak miatt az építőanyagok bizonyos termékkategóriáinak az árai ismét emelkedni kezdtek. Az ilyen befolyásoló tényezők miatt célszerű figyelemmel kísérned a piacot, és magadnak beszerezned vagy megrendelned a felújításhoz, és az építkezésekhez az anyagokat.”
- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető
A megemelkedett rezsi költségek miatt érdemes gondolnod a megfelelő hőszigetelésre, nyílászárócserére, fűtéskorszerűsítésre, de még esetleg napelemek telepítésére is, melyről egy későbbi cikkünkben olvashatsz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK