Építőanyag áremelkedés és árak 2022

Folyamatos árváltozások és az építőipari alapanyagok drágulása.


Mik az építőipari ár fluktuáció okai és mire számíthatsz?

Az építőanyag áremelkedés úgy tűnhet, hogy állandó tényezővé vált. Az árak és szállítási költségek a vártnál is nagyobb mértékben emelkedtek és úgy tűnik az emelkedés tovább folytatódik.

-Ügyvezetőnk és szakértőnk, Üveges Ádám választ ad arra mik az áremelkedés okai, mit tehetünk a jelen helyzetben és mire lehet számítani.

Tarts velünk ahogy feltárjuk az okokat, hol tartunk most, hogy takarékoskodhatsz és mire számíthatsz a következő hónapokban!

Az építőanyag áremelkedés okai

“A 2020-as és 2021-es években hatalmas áremelkedés következett be, ezeknek az okát leginkább a COVID-19 miatt bekövetkezett gyárleállásokban, a humán erőforrás és nyersanyagok hiányában kereshetjük”

 

- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető
építőanyag ár és áremelkedés

Ezek a kellemetlen ár változások az építőiparban sajnos összekapcsolódnak olyan mikro- és makroökonómia tényezőkkel is, olyan fordulatokkal, amikre nem lehetett számítani. 

A nyersanyagellátásban hiány lépett fel és az átfutási, megrendelési idők is jelentősen meghosszabbodtak a növekvő kereslet miatt. Mindezek a tényezők az építtetői vagy vállalkozói, de még az önálló lakásfelújítási költségeket is egyre magasabbra emelték. Ehhez hozzájárult az is, hogy a lakásépítéshez szükséges és családtámogatási kedvezmények utáni tömeges érdeklődés hatására is tovább formálódott a piac. A kivitelezések és lakásfelújítások száma nem csökkent, sőt az alapanyag megrendelések száma nőtt is az elmúlt időszakban. Kiemelkedő keresletnövekedés a hőszigetelő-, burkoló- és falazóanyagok körében volt, nem véletlenül pont ezen termékcsoportokban történt a legnagyobb emelkedés is. Jelentős mértékben emelkedett még a téglák, faanyagokat és fűrészáruk ára, valamit a vasipari termékeké, amiknek a drágulása jelentősen felülmúlta az előrejelzéseket.

 "A korábbiaknál eleve magasabb, átlagosan 10-15 százalékos áremelkedést jeleztek előre ... 2022-re, ehhez képest már március közepén 15-25 százalékkal kerültek többe az építőanyagok, mint tavaly."

 

- Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke

Az építőanyag-piacon tapasztalható drágulási folyamatokat befolyásolta továbbá a gáz, az üzemanyag és a villamosenergia árak párhuzamos emelkedése is.

Kihívás a gyártóknak még az is, hogy a szén-dioxid kvóta költségével is számolniuk kell, ezt fokozatosan csökkentik, hiszen ezzel szeretnék az iparit ösztönözni arra, hogy zöldebbek és környezetkímélőbb technológiákkal állítsák elő a produktumokat. Az esetleges átállások miatt a gyártó költségei is emelkednek, amit sok esetben a vásárlókra terhelnek. Az árak, ha nem is ilyen mértékben, de mindenképpen megemelkedtek volna, mivel sok gyártó elkezdte a kívánt fejlesztéseket, bár több szakértő szerint ennek ellentétes hatása is lehetett volna.

Jó hír lehet a számodra, hogy a pandémia lecsengésével az áremelkedés néhány anyag tekintetében megállt!

építőanyag áremelkedés árak jelenleg

Építőanyag árak jelenleg

A világjárványt megtetőzte az ukrán háborús válság miatti készlet- és nyersanyaghiány, illetve az euró árfolyamának drasztikus emelkedése, melynek bel-és külpolitikai okai nem rendeződtek. A forint leértékelődésével illetve az euro erősödésével egy év alatt (2021 Augusztus - 2022 Augusztus között) az euro árfolyama 348 forintról 400-ra nőtt, ami nagyban befolyásolja a német, szlovák, olasz és osztrák építőipari áruk további drágulását.

Emellett el kell ismernünk, hogy a szomszédunkban dúló konfliktus nagy hatást gyakorolt az építőipari beszállítókra, a szállítmányozásra és a kiskereskedelemre is és a drágulás szállítási problémák esetén, illetve a benzin ár stop esetleges végével akár gyorsulhat is.

Viszont ügyvezetőnk jó hírekkel is szolgál.

"Bizonyos termékek esetében még árcsökkenést is érezhetünk, de azt gondolom, hogy amíg a szomszédos háború és a külpolitikai helyzetek nem változnak pozitív irányba, addig további kockázatok állnak fent és beláthatatlan az esetleges csökkenések vagy stagnálások határideje.”

 

- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető

Jelenleg a legnépszerűbbek a fürdőszoba, és konyha felújítások mellett a tetőfelújítások és a szigeteléssel kapcsolatos munkálatok, valamint sok esetben a nyílászárók cseréje és a napelemes rendszerek kiépítése. Korábban az építőanyag árak ritkán lettek párhuzamba téve lakások energiatakarékosságával, viszont a modern szigetelőanyagok és szigetelőanyag rendszerek rendkívüli spórolást jelenthetnek bármely háztartásnak és kompenzálhatják a drágulás mértékét.

építőanyag áremelkedés és felújítás

Építőanyag árváltozás és takarékoskodás

"Jelen helyzetben egyre nagyobb az igény és elvárás az energiahatékonyságra."

 

- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető

A vastagabb, speciális modern hőszigetelésekkel és a napkollektorok segítségével, olyan épületeket és házakat vagy lakásokat építhetsz, amik energiavesztesége minimális. Emellett rengeteg tényező van, amivel csökkentheted a költségeidet, ezek közül a két legfontosabb a tervezés és ennek folyományaként a megfelelő bevásárlás!

Hogyan takarékoskodhatsz építőanyag vásárláskor?

Az építőanyagot a várható emelkedések miatt próbáld meg időben beszerezni. Ha van lehetőséged akkor előre rendeld meg, online vagy telefonon keresztül, így még ezzel is be tudod magad biztosítani, hogy az általad választott anyagokat megkapod és jó áron kaphatod meg. Amennyiben van rá kapacitásod javasoljuk tárold az építkezés helyszínén, vagy, ha bennünket választasz, kérheted a kiszállítást adott napra vagy napokra.
A professzionális segédanyagokkal és szerszámokkal való munka, sokkal jobb építési eredményt biztosíthat a számodra. A piac modernizációjával egyre nagyobb és szélesebb lett a termékkínálat, egyre többen keresnek a kifejezetten régi, korszerűtlen és nedvesedő ingatlanokhoz is anyagot, erre az igényre pedig gyorsan reagáltak is a gyártók, szóval ne habozz felújítani, majdnem mindenre van megoldás.

Mi, az Axamatnál szeretnénk támogatni téged, legyél akár építő vagy építtető. Árainkkal és szaktudásunkkal szeretnénk elérni, hogy akár elsőre, mondjuk úgy végleges építési megoldást érhess el, illetve komoly megtakarításokat."

 

- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető
építőanyag áremelkedés spórolás

Nagyon keresettek lettek a környezetbarát és okos építőanyagok, amikkel igazán pénztárca kímélő közeget alkothatsz. Olyan technológiai megoldások, mint a mész alapú malterok vagy beltéri festékek nemcsak egy egészségesebb otthont teremtenek, hanem a vízáteresztő képességükkel, amellyel az alga vagy penész kialakulását akadályozzák, segítenek egy egészséges, környezettudatos otthon kialakításában! Kiemelten figyelmedbe ajánljuk ehhez a Mapei termékeket, amikkel fantasztikus áron kiemelkedő minőséget érsz el.

Ha nem szeretnéd, ha az építkezésed vagy felújításod leállna, akkor készíts költségvetést, döntsd el mire mennyit szeretnél kiadni. Érdemes lehet telefonon vagy emailben felvenni a kapcsolatot, hogy várhatóak-e mostanában emelkedések vagy árváltozások, mekkora mértékben, illetve százalékban, biztosan kapsz egy-két jótanácsot ezzel kapcsolatban is. Mi, mint építőanyag kereskedők, rengeteg munkát fektetünk abba, hogy egy-egy nehezebben beszerezhető termék helyett találjunk alternatív megoldásokat, hogy kiváló minőséggel, megfizethető áron szolgálhassunk ki téged. Példaként kiemelnénk gipszkartonjaink közül a Norgips termékeket melyekre árát sikeresen tudtuk vásárlóinknak stabilizálni, hogy magas minőséghez juthassanak könnyen és elérhető áron online a pandémia alatt is.

Építőanyag ár és áremelkedés jövője

A jelenlegi helyzet az mutatja, hogy a keresletet beérte a kínálat, így nincs különösebb hiány semmiből. Az árkorrekciók mértéke az utóbbi néhány hónapban minimális volt. Ennek ellenére várható, hogy bizonyos árucsoportok árai, akik már korábban is drágultak, néhány százalékkal emelkedni fognak.

Fontosnak tartjuk kiemelni, az energiahatékonyságot megalkotó eszközök és módszerek költségeire befektetésként kell tekintened. A legjobb termékek és a legkedvezőbb árak megtalálásra időt kell fordítanod, így ne habozz végig böngészni az axamat.hu -t.

Még egy fontos dologra is szeretnénk azonban felhívni a figyelmedet, ami nem más, mint hogy az építőanyag kereskedések nem a saját érdekükben emelték meg áraikat, hanem mert a gyártókat és beszállítók is drasztikus alapanyagár emelkedés érintette. Az Axamat csapat mindent megtesz, hogy a te büdzséddel és elképzeléseiddel dolgozzon, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot.

 Nemcsak takarékoskodhatsz, hanem az életminőségedet is növelheted a szépet szerető, egészséges környezetre vágyó, energiatudatos és takarékos gondolkodásmóddal. Ha körültekintő és figyelmes vagy, megfelelő szaktanácsot kérsz és kutatsz, azzal rengeteg pénzt megtakaríthatsz.

Ha bármilyen kérdésed lenne vásárlás előtt ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot a kapcsolat oldalon vagy telefonon keresztül!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK