Építőanyagárak drasztikus emelkedése

Építőanyagárak drasztikus emelkedése

Axamat – építőanyagárak drasztikus emelkedése

Az Európában 2020 elején megjelent koronavírus-járvány életünk minden területére hatással volt. Ez alól nem képeznek kivételt az építőanyagárak sem, és úgy tűnik, a Covid okozta nehézségek az idei évben sem fognak mérséklődni.

Fahiány
Kevesen számítottak rá, de a járvány ahelyett, hogy minimalizálta volna az építkezési kedvet, kifejezetten fokozta azt. Különösen a nyugati országokban – és elsősorban az Egyesült Államokban – pörgette fel az építőipart a pandémia, aminek -többek között - a mostanra drasztikus mértéket öltő „fahiány” lett az eredménye. Az említett országok ugyanis teljesen kifosztották a régiónkban található faállományt, aminek eredményeképpen nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni a fa, hanem, hogy lesz-e egyáltalán. A fa tőzsdei ára közel tíz éven át egy 300-400 dolláros sávban mozgott, a tavalyi év elejére azonban felugrott 1000 dollárra, majd elérte az 1600-at is.

Cégünk egyik legfontosabb célkitűzése az elérhető, azonban prémium minőségű termékek forgalmazása.

Szlovákiából származó első osztályú gyalulatlan gerendáinkat, melyek széles körűen felhasználhatóak az építőipar több területén itt tudják megvásárolni: https://axamat.hu/collections/faanyagok/products/gerenda-7-5-cm-x-15-cm


Növekedő acélárak
A betonacél-, illetve úgy általában az acélárak a fához hasonló módon, és hasonló okokból növekedtek. Talán a legjelentősebb különbség, hogy az elszívó erőt ebben az esetben nem a nyugati-európai országok és az USA teszi ki, hanem Kína. Mivel a nyitást követően a kohók nem bírták tartani a tempót az újrainduló kínai gazdasággal, túl kereslet képződött a piacon, ami pedig a dráguláshoz vezetett.

Sajnálatosan a méltán egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gipszkarton rendszerekhez használható profilok árát is magával rántotta az acélárak emelkedése.

Az Axamat igyekszik ezeket az óriási ár növekedéseket kordában tartani:
https://axamat.hu/collections/profilok-vazszerkezetek/products/cd-60Vegyipar, vakolathiány
A vakolat drágulása is elsősorban a vegyipar problémáinak tudható be, de ebben a kérdéskörben nem kizárólagosan a covid játszik szerepet. A tavalyi év márciusában ugyanis leégett a világ legnagyobb vegyipari cégének, a BASF-nak a ludwigshafeni üzeme, amely építőkémiai termékek alapanyagait állították elő. Elsőre talán nem gondolnánk, hogy ez mekkora kiesést jelenthet az európai régió szereplőinek, de gyakorlatilag innen történt a teljes európai alapanyagellátás. A gond az epoxinak nevezett műgyanta piacán okozott hiányt, ez pedig felhajtotta mindennek az árát, amelyhez szükségeltetik az említett anyag – beleértve a vakolatokat is.

Ebben a nehéz gazdasági időszakban is lehet találni megoldást, hogy ne a minőség rovására menjenek a sokkolóan emelkedő építőanyag árak.

Érdemes végig nézned boltunkat, ahol olyan felhasználásra kész, por alakú, ásványi bázisú, mész-cement kötésű, finomszemcsés alapvakolat talász, mint például a weberKPS 151K:
https://axamat.hu/products/weberkps-141k-kezi-alapvakolat-finomszemcses-40kg?_pos=6&_sid=0b7bf0f13&_ss=rSzigetelés

A szigetelés is egy jelentősen drágább beruházássá vált az utóbbi egy évben, ugyanis egy, a szigetelés során kiemelten gyakran használatos műanyag ára is az egekben, a polisztirolé.

A drasztikus áremelkedést okozó alapanyag hiány magával vonta, hogy a grafitot tartalmazó alapanyagok jelenleg hatalmas hiánycikkek lettek, ezáltal a grafitos szigetelések nehezen rendelhetővé váltak. A kőzetgyapot piac pedig teljesen elúszott, rendelés esetén több hónapos határidőkkel szállítanak a gyártók és az ár is ebből adódóan kaotikus, kiszámíthatatlan.

Ennek okán szedte le cégünk is a kínálatából ezt a szigetelés formát, azonban van megoldás az elérhető áru és egyben kimagasló minőséget biztosító alapanyagra:
https://axamat.hu/collections/homlokzati-hoszigeteles/products/austrotherm-at-h-80-1-20cm-25-1m2-balaTetőfelújítás
A fahiányról már tettünk említést, a cserép árak is nőttek ugyan, de nem olyan mértékben, mint például a fa vagy az acél esetében - mindösszesen 5-10 százalékos emelkedésről beszélhetünk. Ellenben a tetőfóliák drasztikusan drágábbak lettek, ugyanis a járványkezeléshez szükséges védőfelszerelések egy jelentőse része a fóliáéval megegyező anyagból készülnek, így a gyártósorokat átállították ezeknek az előállítására.

A probléma elsődleges oka, hogy a járvány okán az üzemanyagok iránt szélsőségesen visszaesett a kereslet, aminek köszönhetően az olajfinomítók csak visszafogott kapacitással működtek. Pedig a műanyagipar legfontosabb alapanyagai a kőolaj-finomítás során keletkező melléktermékek, amelyeknek létrejötte így értelemszerűen szintén csökkent. Ezt tovább fokozták a kényszerű gyárleállások és az olyan logisztikai problémák, mint a kínai szállítások drágulása vagy a Szuezi-csatornát elzáró Ever Green.

Bár cégünk folyamatosan bővülő termékkínálata egyenlőre nem tartalmaz tetőcserepeket, kis segítséget mégis tudunk a vásárlóinknak nyújtani ezen a területen is.

Vásároljanak tőlünk Szlovákiából származó, cseréplécet, mely széles körűen felhasználható, például tetőszerkezet, terasz építésnél:
https://axamat.hu/collections/faanyagok/products/bramac-lec

Nem tudjuk pontosan, hogy a helyzet mikor és hogyan fog a visszájára fordulni, de mi hiszünk benne, hogy hamarosan bekövetkezik. Ami biztos, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ügyfeleink a lehető legkevésbé érezzék a bőrükön ezeket a cseppet sem pozitív folyamatokat.

Folyamatosan bővülő termékpalettánkkal, célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyünk minden alapanyagot, ami szükséges egy kompromisszum mentes építkezéshez, felújításhoz.

Az Axamat továbbra is igyekezni fog a legjobb áron a legjobb minőséget szolgáltatni!

 

 

További hasznos információk