Építőipari változások - 2023

Építőipari változások 2023-ban, avagy merre változik az építőipar?

„A 2023-as évben még nagyobb teret fog nyeri az épületek és a létesítmények energiahatékonyságának vizsgálata és a korszerűsítése, amivel az adott ingatlan piaci értékét tudod növelni, emellett pedig csökkenteni tudod a fizetendő számlák összegét.”
- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető
Több irányból kell megközelíteni ezt a kialakulóban lévő új felállást, hiszen több szegmenset is érint. Az ingatlanpiacot eladás-vételi oldalról, új építkezések és felújítások szempontjából. Tervezők, megrendelők és kivitelezők részét is kifejezetten érdemes átgondolni. A legnépszerűbb munkák napjainkban a gipszkartonozás, a - és vízszigetelés. Jellemzőek még a kisebb helyreállítások, festés és mázolás, valamint a hideg- és melegburkolás.


Új házak építése, felújítása és bővítése



A mindennapjaidat is érintő rezsi költségek, áremelkedések érintik az energiaigényes építőanyag gyártást is. Ennek következtében az anyagok árai várhatóan nem fognak nagymértékben csökkeni.
„Egy egyszerű családi ház energiafogyasztását jelentős mértékben, nagyjából 25-45 százalékkal képes csökkenteni egy alaposan megtervezett és szakszerűen kivitelezett energetikai, gépészeti korszerűsítés. A teljes felújítás biztosíthatja a legnagyobb mértékű csökkenést, ettől függetlenül érdemes belevágnod még, ha lépésenként is.”
- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető
2023. év elején bekövetkezett áremelkedések inkább a zsákos anyagokat és portermékeket érintette, mint például a csemperagasztók, aljzatkiegyenlítők, vakolatok, fugázók és falazóanyagok. Bizonyos termékek esetében kifejezetten jó hírrel szolgálhatunk a számodra. Árcsökkenés tapasztalható a faanyagok, a gipszkarton profilok és kiegészítők, valamint még a hőszigetelő anyagok tekintetében is.


Mi várható az ingatlanpiacon?



Az állami támogatásoknak köszönhetően eddig az új házak építése volt előtérbe helyezve a családok és a családalapítást tervező párok körében. Ez a helyzet azonban változik, egyre népszerűbbé kezdenek válni a már meglévő otthonok felújítása és a használt ingatlanok megvásárlása és ezek korszerűsítése. Egy ilyen folyamatban is sokat számíthat az építőanyagok beszerzési költsége. Mi az Axamat-nál a legkedvezőbb ajánlatokkal és széles termékkínálattal segítünk téged, ha úgy döntesz, hogy belevágsz!


Divat és trendek, amik meghatározzák az idei évet



Az idei év is tartogat számunkra meglepetéseket, többek között azt, hogy a régi építésű Kádár-kocka mennyi építészeti megoldást rejt magában és, hogy mennyire gazdaságossá lehet tenni a fenntartását.
„Összefoglalva: viszonylag könnyen átalakítható, nagy tömegű anyagokat tartalmazó szerkezetű épületek a Kádár-kockák. Jó lehűlő felület- és fűtött térfogat-arányúak, kompaktak, ezért egyszerűen lehet nagyon kis energiafogyasztású épületté alakítani.”
Dr. Perényi László Mihály, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán az Építész Szakmai Intézet - Épületszerkezetek-Energiadesign Tanszék egyetemi docense
Egy ilyen típusú ingatlan esetében általánosságban elmondható, hogy a nyílászárókat cserélni kell, és az esetek többségében teljeskörű gépészeti és villamos hálózati korszerűsítést is kell tervezni. Ha új burkolatot tervezel, érdemes lehet utólagos vízszigeteléssel ellátnod a falakat és padlókat. A ház homlokzata és a padlástér esetében megfontolandó egy hőszigetelő rendszer telepítése is.

A természetes anyagok, a lég- és páraáteresztő glettek, vakolatok és festékek lesznek a legnépszerűbbek, mivel ezzel javíthatod az otthonod lakó klímáját, az ilyen típusú anyagokkal az egészségetekért is sokat tehetsz, sőt ezáltal a természetet is közelebb hozhatod magatokhoz a friss és tiszta levegő segítségével.

„Az otthonod felújításának és megtervezésének a legizgalmasabb része egyértelműen a színek és textúrák kiválasztása.”
- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető
Minden év végén, a két piacvezető festékgyártó cég bejelenti a következő év trendjeit, idén inkább az energetizáló és élénk színek kerülnek előtérbe. A burkolatok és a dekoráció anyagmintázatait tekintve ,pedig inkább természetes és letisztult árnyalatok. A fugák esetében a klasszikus fehér mellett jellemzően a pasztell vagy púder árnyalatokban hódítanak.


Végszó



A legfontosabb, hogy neked mi az, ami tetszik, mi az, ami tökéletes megfelel az igényeidnek. Okos megoldásokkal, innovatív és környezetbarát építőanyagokkal a munkálatok gazdaságosan kivitelezhetőek az otthonfelújítási programok.

Reméljük a fenti tanácsainkal és információkkal segíteni tudunk neked, hogy az álmaid otthonába térhess haza, a családodhoz!

Rendeld meg az építkezéshez, felújításához vagy a bővítéshez szükséges építőanyagokat az Axamat webáruházból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK