Felújítás, otthonbővítés - Ezért lehet remek családi program a felújítás

Amikor felújításba kezdünk – például, mert gyermekkel bővül a család, vagy mert többgenerációs együttélést tervezünk – mi magunk is egy izgalmas kaland részévé válunk. Lelkesítő ugyanis szembesülni azzal, hogy minőségi építőanyagokkal, jó adag kreativitással és Axamat-szaktanácsadással praktikus átalakításokat vihetünk véghez.

 

DIY csapatmunka és a munkafolyamatok felosztása az otthonfelújítás során

A felújítási/otthonbővítésimunkálatok megkezdése előtt mindenképpen állítsatok össze egy építési és költségvetési tervet, különös tekintettel az építöanyagokkal kapcsolatos kiadásokra. Ezáltal elkerülhetitek a későbbi félreértéseket és biztosak lehettek abban is, hogy minden úgy lesz, ahogyan szeretnétek. Érdemes szakember segítségét vagy szakvéleményét is kikérni, hogy ne érjen benneteket kellemetlen meglepetés a munkafolyamat közben.

Tisztázzátok, ki mennyire és milyen formában szeretne részt venni a felújítás és otthonbővítési munkálataiban. Sokszor lehet spórolni azon, hogy egyes könnyebb feladatokat (pl. festés, glettelés, gipszkartonozás) megcsináltok akár a barátokkal, akár a családdal. Ha a párunk határozottabban kommunikál a kivitelezőkkel és szeret koordinálni, a felújítás ezen részét hagyjuk rá, mi pedig foglalkozzunk az építőanyagok webshopból való  megrendelésével, a speciális szerszámok és védőfelszerelések kiválasztásával.

 

Ha beköszönt a kamaszkor - Költséghatékony építőanyagok és otthonbővítés-tippek

 A közös szobának inkább kisebb korban van létjogosultsága, nagyjából addig, míg el nem kezdenek serdülni a gyerekek. Kamaszkorban - főleg különneműek esetében - már lehetnek kisebb titkaik és jobban vágyhatnak az énidőre is. Ilyenkor egy egyszerű elfüggönyözéssel már nem lehet a vágyott nyugalmat megteremteni. Ha szeretnénk elszeparálni őket, az alábbi DIY ötleteket vethetjük be a felújítás során:

 

⦁            Elfelezhetjük a szobát vagy a tetőteret egy nagy tolóajtóval.

⦁            A gipszkarton egy gyakran alkalmazott anyag válaszfalak készítésére. Könnyűszerkezetű, könnyen alakítható és telepíthető, díszíthető festéssel vagy tapétával. Fő előnye, hogy könnyű vele dolgozni,  kevesebb por és szennyeződés keletkezik. 

⦁            Ha először végzel gipszkartonos térelválasztást, szükséged lesz többek között keverő vödörre, glettvasra, spaklira. Amennyiben nem vagy biztos abban, hol a legbiztonságosabb felhúzni a válaszfalat, érdemes a fal stabilitása miatt Axamat-szakembert hívnod.   

⦁            Tartósabb és hangszigetelőbb a gipszkartonfalnál a tégla- vagy a betonblokk. Hosszú távon ellenállnak a kopásnak és sérüléseknek.

⦁            Létrehozhatunk egy közös előteret, melyekből tolóajtókkal nyithatjuk a szobákat, így a helyiségek nagy térré alakíthatóak a felújítás során.

 

Gyermekkel nem csak a család bővül...

Amikor baba érkezik a családba, nemcsak a szülők élete alakul át, hanem otthonuk is, hiszen valamivel több térre lesz szükség. Sőt, a lakás egy idő után kicsinek bizonyul, hiszen a baba nő, ám a gyerekszoba mérete a korábbival azonos marad. Egyre több holmit kell ugyanolyan kis helyre elpakolni, mégis valahogy el kell érni, hogy mindenki kényelmesen érezze magát. Minél kisebb a szoba alapterülete, annál kreatívabban kell kihasználni a rendelkezésünkre álló teret.

Ha úgy hozza az élet, hogy 30 vagy 50 négyzetméterrel kell gazdálkodni panellakásban, gondolkodjunk magas szekrényekben és magasra helyezett polcos megoldásokban, mert értékes négyzetmétereket nyerhetünk így. A nappali, a konyha és az étkező felújítása esetén tágasabb hatás érhető el a válaszfalak megnyitásával. Ha a költséghatékony építőanyagokat preferálja a család, válasszatok beton helyett fát, vakolat helyett pedig gipszkartont. 

 Többgenerációs otthon - Térátalakítás a felújítás során, a harmonikus együttélésért

A generációk együttélésének sok pozitív oldala lehet, de ugyanúgy feszültségeket is generálhat. A tetőtér beépítése ez esetben is kitűnő megoldás lehet – egyszerre együtt, de mégis külön légtérben. Ez hosszú távon jót tehet a kapcsolatoknak, ráadásul egy szakszerűen hő- és vízszigetelt tetőtér növeli a komfortérzetet, csökkenti a fűtésköltségeket is. (Már meglévő, beépített tetőtér felújítása esetén érdemes igénybe venni a CSOK Plusz támogatást - erről bővebben itt írtunk).

Mit tehetünk még?

⦁            Az ajtókat érdemes helytakarékosabb eltolható típusra cserélni,

⦁            a folyosó egy részét amerikai konyhává alakítani és egybenyitni a nappalival,

⦁            a garázs egy részét leválasztani gipszkartonnal és tárolónak kialakítani,

  • Több ember több energiát fogyaszt, de minőségi hőszigetelő anyagokkal akár 2-3 szintet is tudsz növelni otthonod energetikai besorolásán, ami kevesebb energiapazarlást jelent. Amennyiben az építőanyag házhozszállítása mellett döntesz, lényegesen megkönnyíted a DIY munkát.

 

A magunk végzett felújítás és otthonátalakítás, a különféle építőanyagok kipróbálása igenis lehet izgalmas, biztonságos és költséghatékony közösségi projekt. Rendeld meg a felújításhoz szükséges építőanyagokat az  HYPERLINK "https://axamat.hu/collections/"Axamat HYPERLINK "https://axamat.hu/collections/" webáruházból!  Ha segítségre van szükséged egy projekttel kapcsolatban, fordulj bizalommal az Axamat HYPERLINK "https://axamat.hu/pages/contact" csapatához szaktanácsadásért!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK