Festés - Könnyen kivitelezhető munka, aminek akár magad is hozzáláthatsz.

Otthonod megújításának és átformálásának az egyik legkönnyebb módja lehet az új színekkel való festés. Igazán látványosan átalakíthatod a lakásodat, ha a falak színét megváltoztatod. Könnyen kivitelezhető munka, aminek akár magad is hozzáláthatsz.

Ügyvezetőnk és szakértőnk, Üveges Ádám választ ad arra, hogy mikor érdemes szakembert fogadnod és mikor állhatsz neki, akár te magad is a festési munkálatoknak.

„Abban az esetben, ha van elég türelmed és időd, akkor magad is neki kezdhetsz a festésnek, mivel igazán izgalmas és kreatív folyamatokat végezhetsz el, amelyek után örömmel tekinthetsz a végeredményre.”

„Ha nem vagy biztos magadban, vagy nincs elég idő, akkor kérd egy szakember segítségét.”

- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető
Mikor elhatároztad, hogy hogyan is kezdenél bele a munkálatokba, tervezd meg és találd ki, hogy milyen színvilágot szeretnél becsempészni az otthonodba. A színek megtalálása és kiválasztása során mindenképpen vedd figyelembe, a meglévő bútoraidat, berendezési és dekorációs tárgyaidat, ha nem szeretnél mindenből újat vásárolni. Emellett a legfontosabb, hogy a kiválasztott szín passzoljon az egyéniségedhez. Fontos lehet még az ingatan fekvése, a világítás típusa és a fényhatások. Életteli színekben pompázhat a környezeted a meleg és természetes fényektől. A hideg színeket felerősíti a hideg fény, míg a melegebb árnyalatokat gyengíteni tudja.
"Az otthonodat varázsold olyanná, hogy békét, nyugalmat, tisztaságot, frissességet és jókedvet árasszon. A színeknek élettani hatásai is lehetnek."

- Üveges Ádám, Axamat ügyvezető
A mai kínálatban ezer és ezer színárnyalat közül választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet. Nyugtató hatással lehetnek rád és a környezetedre a pasztellszínek. Az élénkebb színárnyalatok pedig feltölthetnek energiával, ezért is lehet érdemes dolgozószobában vagy a nappaliban használni ezeket. A hálószobádban pedig a meleg és lágyabb színeket ajánlott kipróbálnod.Íme néhány szín és a hozzájuk kapcsolódó tulajdonságok, amik segíthetnek a választásban:

  • - Fehér: A tisztaságot és rendet sugall, mindemellett optikailag növeli a teret a fényvisszaverő hatása miatt. Elegáns és dekorálható teret érhetsz el vele.
  • Szürke: Jól dekorálható szín. Egyhangúságot tükröz, de mégis meg lehet vele találni a tökéletes egyensúlyt.
  • Lila: Misztikus szín, ami képes nyugtalanná és nyugodttá is tenni egyben. Árnyalataitól függ, hogy milyen reakciót válthat ki belőled. Ábrándos, kicsit varázslatod szín. Meditáláshoz tökéletes.
  • Vörös: A szerelem és a vágy színe, a konyha falához jó választás, de olyan helyiségben nem ajánlott használnod, ahol pihenni szeretnél.
  • Narancssárga: Energikussá tesz, élettelivé. Növeli a koncentrációt. Erőt ad a mindennapokra, hiszen örömet és jókedvet sugároz.
  • Sárga: Képes tágítani a teret. Energizáló hatással bír, a depresszió csökkentéséhez ideális, mivel a napsugarak és a nap melegét adja át.
  • Kék: Az egyik legjobb választás a hálószobádba. Nyugtat, hűsít és tisztaságot sugall.
  • Zöld: Frissítő és üde szín, ami a megújulás jelképe is lehet. Nagyon jól variálhatod pasztell vagy arany csíkokkal, formákkal vagy mintákkal is.
  • Rózsaszín: Tökéletes szín a nappalidba, mivel ellazítja az izmaidat, csökkenti a vérnyomást és a pulzust. Nyugtat és boldogságot sugároz.
Izgalmas kihívás lehet, ha szeretném formákat, mintákat és textúrákat is vegyíteni az egyszerűbb falfestékekkel.  Vannak már kifejezetten csak elkészített falfestésekhez szánt dekorfestékek. Metálfestékkel nagyon szuper módon egészítheted ki a zöldes, pasztell vagy fehér színeket. Ezeket megtalálod arany és ezüst árnyalatokban.

A lakásod bármely szobájában alkalmazhatsz trükköket, akár a belmagasság akár a tér növelésére, de ezekkel a megoldásokkal egyszerűen csak fel is dobhatod a helyiséget. Függőleges csíkozással a belmagasságot, vízszintes csíkokkal pedig a teret növelheted. Arra érdemes figyelned, hogy válassz különböző színeket és árnyalatokat, így könnyebben kivitelezhető a festés.


Készíthetsz geometriai ábrákat is egy egyszerű festőszalag segítségével. Könnyen elkészítheted a formákat, legyen akár rombusz, háromszög vagy kocka.A színek rád vannak bízva, a festőszalagot nyom nélkül el is tudod távolítani, ha végeztél, de akár a tervezés során is könnyedén variálhatod az ötleteidet. Vonalakat is létrehozhatsz, ehhez a legjobb megoldás, ha a fal és a mennyezet találkozásánál hagyod lefolyni a festéket, így két egyforma vonal sem lesz, ami igazán izgalmassá teszi a végeredményt. Pöttyöket és köröket is rajzolhatsz, itt érdemes nagyobb felületben gondolkoznod.


Különféle módszerekkel dobhatod fel a falaidat. Festhetsz akár szivaccsal vagy seprűvel is, így különleges és egyedi felületet kaphatsz.A színátmenetek készítésével is megpróbálkozhatsz, ebben az esetben érdemes először egy papírra megfesteni az átmenetet, hogy minden árnyalatnak megtalálhasd a tökéletes helyét.


Gyerekszobában ajánlott kipróbálni a táblafestéket, amivel a falra egy olyan réteg képezhető, amire krétával lehet rajzolni és írni is.A foltálló és mosható festékek kiváló megoldást biztosítanak minden helyiségben való használatra. Érdemes olyan anyagot választanod, amely páraáteresztő, így segíteni tudja a fal légzését a és képes csökkenti a levegő páratartalmá is. Fontos az is, hogy ne tartalmazzon egészségre és környezetre káros összetevőket, így mindig biztonságban tudhatod a családodat.

A falak megfelelő előkészítését sem szabad kihagyni a lépések közül, hiszen enélkül nem kaphatsz hibátlan végeredményt. Érdemes a fal állapota szerint kiválasztani az alapozót, illetve ügyelni arra is, hogy az esetleges penészesedés vagy beázási foltok is kezelve legyen egy speciális összetevőket tartalmazó alapozóval.

A glettelési fázis is fontos, mivel ezáltal lesz egyenes és sima felületed a festéshez. A száradási időket is minden esetben tartsd be, nem szép látvány egy kézlenyomat vagy bármilyen nyom a falon.


A lépések és szabályok betartásával számodra is gyerekjáték lesz a felújítás!


Használj mindig minőségi eszközöket és alapanyagokat. Széles kínálatunkban megtalálhatod a szükséges szerszámokat, alapozókat, glettanyagokat és festékeket.

Árasszon otthonod melegséget és optimizmust! Térj haza minden nap örömmel és boldogsággal így, a festési munkálatokra szánt idő és energia megtérül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK