Gépészeti felújítás vagy korszerűsítés, mivel is kezdjünk?

Az épületgépészet fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy ez által biztosíthatod az otthonodban a szennyvíz elvezetését, a tiszta ivóvizet, az ideális hőmérsékletet, sőt a megfelelő minőségű levegőt, így lesz meg a lakásodban a tökéletes komfortérzetet.

Fontossága..


Az épületgépészet a házak és épületek tervezésében központi szerepet játszik. Így teremtheted meg az olyan épületfunkciókat, mint például a fűtés és hűtés, a szellőzés, valamint a vízszolgáltatások. Ezzel a kérdéssel általában akkor kezdünk el foglalkozni, amikor a ház már áll. A házszerkezet és a gépészet együtt alkotja a biztonságos és jó ház alapjait.
“A napjainkban tapasztalható magas energiaárak miatt érdemes egy alacsony energiafogyasztású ház felépítését választani! Ennek megtervezéséhez és elkészítéséhez szükséges az építész és a gépész szakemberek közötti szoros együttműködés!” - Üveges Ádám, ügyvezető igazgató

Fűtéskorszerűsítés


A már meglévő rendszer korszerűsítése fontos, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az épületeinkben működő fűtési rendszerek nincsenek karbantartva, a többsége elavult is és nem energiahatékony. Az energiahatékony fűtéshez választhatod a helyiségenkénti hőmérséklet szabályozás lehetőségét, így azokban a szobákban vagy részekben, amelyeket éppen nem használsz, azokat nem kell feleslegesen magas hőmérsékletre felfűteni. A termosztatikus radiátorszelepek a beállított hőmérsékleten nyílnak és záródnak, és közvetlenül az egyes radiátorokon tudod szabályozni. Célszerű a fűtési rendszerhez a vizet keringető szivattyú ellenőrzése és szükség esetén cseréje is. A gázkazánokon minden évben és legfőképpen a fűtési szezon megkezdése előtt kiemelten fontos elvégeztetned egy ellenőrzést és karbantartást. Ezzel nem csak a költségeidet csökkentheted, hanem növelheted a kazán hatékonyságát és megbízhatóságát, de a legfontosabb az ingatlanban tartózkodókat is biztonságban tudhatod. Az elavult kazánok cseréje is megoldás lehet, A kondenzációs kazán ideális választás lehet a számodra, ha a költséghatékony megoldásokat kedveled. Sok esetben akár már egy programozható termosztáttal is sok energiát takaríthatsz meg, mivel beprogramozhatod a napi időbeosztásod és programjaid alapján, így amikor nem vagy otthon, nem fogja feleslegesen magasabb hőmérsékletre felfűteni a lakásodat. Napkollektorok felszerelése is javasolt akár a használati melegvíz előállítására, akár fűtésrásegítésre is.
Ha az otthonod átépítésén gondolkozol vagy fűtéskorszerűsítés előtt állsz az első lépések között szerepeljen a fűtési rendszer megtervezése megfelelő szakemberekkel együttműködve!” - Üveges Ádám, ügyvezető igazgató

Otthoni vízvezeték javítása vagy felújítása?


Egy teljes konyha vagy fürdőszoba felújítása során, amikor cserére kerül a burkolat, érdemes egy vízvezeték szerelő szakembert hívni, hogy a csövek és vezetékek állapotát felmérje. Ha régiek a csövek akkor javasolt cserélni a felújítási munkálatok során. A falakon kívül elvezetett csőrendszerek sok helyen megtalálhatóak, mivel vannak olyan házak és helyiségek, ahol a hálózat elrendezése vagy akár a mérete nem teszi lehetővé a vízcsövek falba történő beépítését. Ezek a vízcsövek általában kulcsos idomokból állnak, és az csavarokkal vannak összekötve. A falakon belül futó vezeték rendszereket házakban és lakásokban használjuk a legtöbbször. A falakban megfelelően el lehet vezetni a csöveket az ingatlan bármely pontjára, ahol szükségünk van a vízre. Ezek lehetnek vizesblokkok, a konyha vagy akár egy második toilett vagy fürdőszoba.

A következőkben megmutatjuk neked milyen típusú csövek közül választhatsz:
* Rézcsövek: Ezek a legelterjedtebbek. A rézből készült csövek rendkívül tartósak, időtállóak és könnyen megmunkálhatóak. Alkalmas egyaránt hideg és meleg víz vezetésére.
* Ötrétegű csövek: Lakóingatlanok belül ezeket használjuk leginkább. Az ötrétegű csövek műanyag és alumínium rétegeléséből állnak össze. Könnyen lehet vele dolgozni. A kialakításának köszönhetően nem rakódik le benne vízkő. Az idomok összeillesztése préseléssel végezhető el. Igény szerint szabható, mivel a munkálatok során olyan formájú és méretű idomokat lehet készíteni, ami pontosan illeszkedik a falba.
* Műanyag csövek: Napjainkban elterjedtnek számítanak a különféle műanyagból készült csövek is. Sokoldalú felhasználási módja mellett könnyű velük dolgozni és igencsak hosszú az élettartamuk. Két fajtája van. Az első a KPE cső, amelyet hideg ivóvíz vezetésére használnak. A második a PVC cső, amit pedig a szennyvíz elvezetésére használnak.

A csőrendszer kialakítás után jöhetnek a csaptelepek, szifonok, tartályok, és egyéb szerelékek, amelyek részei egy vízvezeték rendszernek. A csövek kicserélése azért is lehet fontos egy régi házban vagy lakásban, mert az évtizedek alatt rengeteg szennyeződés rakódhat le a csövek belsejében és kialakult rozsda miatt romolhat a víz minősége is. Az ivóvíz minőségére nagy figyelmet kell fordítanod. A rozsdás, vízköves vagy esetleg szennyezett víz tönkreteheti a fürdőkádat, a csapot vagy a mosógépet is. Emellett egészségkárosító hatásai is lehetnek a nem megfelelő víz használatának és fogyasztásának.
"Ha épületgépészeti felújításához szükséges anyagokat és szerelvényeket magunk szerezzük be, akkor akár 10-20% százalékot is megtakaríthatunk. Kérjünk meg a szakembereket, hogy mondják el milyen anyagokra és termékekre lesz szükségük, mivel tudnak precízen dolgozni. A beszerzés során pedig szánhatunk elég időt a kiválasztásra és eldönthetjük, hogy mennyit szeretnénk költeni vagy például milyen textúrákat és színeket szeretnénk a fürdőszobánkba..” - Üveges Ádám, ügyvezető igazgató

Otthoni vízhálózat, új gépek és eszközök beszerelése


Egy komplett fürdőszoba korszerűsítésének megtervezése nem könnyű feladat, mivel szaniterek cseréjére is ilyenkor érdemes sort kerítened. A csapok, zuhanyzók, kádak és WC-tartályok és csészék kiválasztása során is vedd figyelembe a helyiség adta lehetőségeket. A szerelvények a gépészet területén a lakóházak és a létesítmények hideg-és melegvíz vezetékeihez csatlakoztatva a kívánt hőmérsékletű és mennyiségű víz beállítására és elzárására szolgálnak. Egy új mosógép beszerelésénél például tanácsos cserélni a sarokszelepet is. Régebben a fürdőszobákban nem igazán volt fűtés, de ha volt az nem számított igazán semmit. Egy törölközőszárító radiátor remek megoldás lehet, hiszen egyszerre több funkcióját is ki tudod használni mindamellett, hogy igazán helytakarékos is tud lenni. A törölközőszárító egyszerre meleget is ad és a textilek is megszáradnak. Ha a konyha felújítás során is törekedsz az energiahatékonyságra, akkor érdemes egy modern mosogatógép beépítése. Minden területnek és folyamatnak megvannak a maga speciális anyagai. Az egészség az első, de törekedj az energiatakarékosabb és környezettudatosabb anyagok kiválasztására.


Végszó


Az új vezetékek, gépek bekötése és a szerelvények beszerelése fontos, mivel ezáltal megóvhatod az ingatlanodat az esetleges ázásoktól, csőtöréstől és megvédheted az új szanitereket, burkolatot és bútorokat is. Fontos az is, hogy otthonodban magas minőségű szaniteráruk legyenek, mivel ezeket nap, mint nap használod.

Reméljük fenti javaslatainkkal tudunk segíteni, hogy az otthonod biztonságos és energiatakarékos legyen!

Rendeld meg a munkálatokhoz szükséges anyagokat az Axamat webáruházból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK