Gipszkarton? Minden amit tudni érdemes róla!

A gipszkarton igazán sokoldalú anyag, felhasználásával belsőépítészeti, vagy különböző esztétikai kívánalmaink megvalósítására is tökéletesen megoldást nyújt. Készíthetünk vele utólag szerelt válaszfalakat, álmennyezeteket, előtétfalakat, tetőtér beépítések burkolóanyagaként és szárazvakolatként is alkalmazhatjuk.

Fontos tudni, hogy a gipszkarton többféle kivitelben is létezik, akár speciális célokra használnánk, akár egyéb "általános" helyszíneken alkalmaznánk. Mai bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy a különböző gipszkarton-fajták milyen célokra használhatóak.

Mi a különbség a normál, az impregnált és a tűzgátló gipszkarton közt?

Normál gipszkarton

Általánosan elterjedt változata a gipszkartonnak, egyik oldalát sima, tört-fehér színű, míg a másik oldalát egy durvább, szürkés papír fedi. A normál gipszkartont rendkívül sok mindenre felhasználhatjuk, legyen szó válaszfalak, álmennyezetek, előtétfalak, tetőtér beépítések burkolóanyagaként, vagy szárazvakolatként is alkalmazhatjuk.

Mint szinte mindennek a normál gipszkartonnak is meg vannak a hátrányai, ugyan rengetek célra alkalmas lehet, ügyelnünk kell rá, hogy kizárólag száraz, nedves helyeken ne alkalmazzuk.

A normál gipszkarton olyan helyiségekbe ajánljuk, ahol relatív páratartalom nem magasabb 70 százaléknál.

 

Impregnált gipszkarton

Az impregnált gipszkarton lapok legnagyobb előnye a normál gipszkartonnal ellentétben, hogy akár nedves helyiségekben is felhasználhatjuk. Az impregnált lapokban ugyanis vízfelvételt gátló adalékanyagok találhatók, ennek köszönhetően az impregnált lapok vízfelvétele lényegesen mérsékeltebb a normál gipszkartonhoz képest.

A normál gipszkartonhoz hasonlóan felhasználása itt is rendkívül széleskörű, szerelt válaszfalak, álmennyezetek, előtétfalak, tetőtér beépítések burkolóanyagaként, illetve szárazvakolatként alkalmazható olyan helyiségekben, ahol a relatív páratartalom csak időnként haladja meg a 75 százalékot.

Magas páratartalom visszaredukálódása után az impregnált gipszkarton-lap száradása végbe megy anélkül, hogy felülete, vagy maga az anyag károsodna.

Meg kell említeni, hogy függetlenül a víztűrő képességétől a lapok tartóssága függ annak szárazságától is, ezért javasoljuk, hogy minél nagyobb páratartalmú helyiségben használjuk, annál gyakrabban szellőztessünk, így is segítve az anyag időtállóságát.

 

Tűzgátló gipszkarton

A tűzálló gipszkarton tűzvédelmi előírásoknak tökéletesen megfelelő anyag, ebből következőleg felhasználhatjuk tűzvédelmi burkolatok, tűzvédelmi aknafal, vagy akár a tetőtér tűzvédelmi előírásainak betartásának megfelelően történő beépítéséhez is.

A normál tűzgátló gipszkarton a normál gipszkartonhoz hasonlóan viselkedik, így ezt az anyagot is csak száraz helyiségekben használhatjuk, melyekben a relatív páratartalom nem haladja meg a 70 százalékot.

Létezik azonban impregnált tűzgátló gipszkarton is, melyet a „sima” impregnált gipszkartonnal megegyezően, 75 százalékos relatív páratartalmú helyiségekben is alkalmazhatunk.

 

Milyen gipszkartont válasszunk?

Mint azt láthatjuk a megfelelő gipszkarton fajta kiválasztását az határozza meg, hogy milyen céljaink vannak az anyaggal. Amennyiben olyan helyiségbe szánjuk a lapokat ami nem tűzveszélyes és a páratartalma is alacsony, tökéletes választás a normál gipszkarton. Az átlagosnál magasabb páratartalmú, nedves helyiségekben pedig érdemes impregnált gipszkartont választanunk.

Amennyiben a tűzvédelmi előírásoknak is szükséges megfeleljünk, vagy közvetlen tűzveszély lehetősége is fennáll, használjuk tűzgátló gipszkartont a kivitelezéshez.

 

Gipszkarton profilok felhasználása és fajtái!

A gipszkarton profilok segítségével alakíthatjuk ki leendő gipszkarton falaink szerkezeti vázát. A szerelt álmennyezetek, tetőtér beépítések, és előtétfalak tartószerkezeteinek kialakításhoz egyaránt felhasználhatjuk a profilokat.

UW gipszkarton profilok

A gipszkarton falinkat az UW és CW profilokkal rögzíthetjük. A rögzítés vízszintes elemei az UW profilok.Vízszintes vezetőknek nevezzük őket, a padlóra és a födémre kell rögzítenünk. A CW profilok fogadó profiljaiként töltik be szerepüket.Rezgésgátló szivacs felhasználásával dübelezéssel fogathatjuk a padlóhoz és a mennyezethez, ezt követően helyezhetjük el bennük a CW profilokat.

Fontos tudni, hogy az UW profilok minden darabja felhasználható! Könnyedén megtoldhatjuk, ennek következtében nem szükség belőle különböző méretek megvásárlása.

 

CW profilok

Gipszkarton falunk másik nélkülözhetetlen eleme a CW profil. A tartószerkezet függőleges részeit képezik UW profilba rögzítve.

Az UW profilokkal ellentétben a CW profiloknál a méretre vágást követően létrejött darabokat már nem használjuk fel.

 

 

UD profilok és CD profilok

A CD profilok feladata a gipszkarton plafonhoz való rögzítése, melyeket az UD profilokba állíthatunk bele, felhasználását tekintve álmennyezet készítésénél használhatjuk fel.

 

Az UD profilok adják meg a vázszerkezetét, a CD profilokra rögzített gipszkarton lapoknak álmennyezetünknél.


UA profilok

Amennyiben strapabíró, erős tartásra van szükségünk válaszfal építésénél az UA profilok a tökéletes választások.

 

Legyen szó ajtók beépítéséről, vagy falvégződésekről az UA profil segítségünkre lesz, hogy biztosítsa a megfelelően stabil fogadószerkezetet.

Elakadtál, vagy nem tudod, hogyan állj neki a munkának, esetleg milyen terméket válassz ? Keresd bizalommal szakértő csapatunkat és segítünk!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK