Hőszigetelés anyagár változás - 2023

Hőszigetelő anyagok


2023-ra kulcsfontosságúvá vált a házak szigetelése


A hőszigetelés nem más, mint kültéri és beltéri hő terjedésének meggátlása és a hőátadás folyamatának a csökkentése. A jól megválasztott szigetelőanyagokkal megakadályozhatod a hő áramlását, ezáltal mindig ideális klímát biztosíthatsz a családod számára. Hőszigeteléssel csökkentheted a kiadásaidat és növelheted a komfortérzetedet. Napjainkban már szerencsére sokféle anyag közül tudod kiválasztani a legmegfelelőbb lehetőséget az igényeidhez igazodva.

Az árak alakulása az elmúlt időszakban




Egy korábbi blog bejegyzésünkben már foglalkoztunk az építőanyag árakkal és áremelkedésekkel. Ebből megtudhattuk milyen tényezők okozták a gyakori és folyamatos árnövekedéseket.
“2020-ban indult be ez a folyamat, amely a 2021-es és a 2022-es év első felére csak fokozódott. A hatalmas áremelkedés okának leginkább a COVID-19 miatt bekövetkezett korlátozásokat, gyárleállásokat és humán erőforrás hiányát tekinthetjük. Emellett a világjárványt megtetőzte egy ukrán háborús válság is, ami miatt készlet- és nyersanyaghiány lépett fel, és a szomszédunkban zajló konfliktus hatást gyakorolt az építőipari beszállítókra, sőt a szállítmányozásra és a kiskereskedelemre is.”Üveges Ádám, ügyvezető igazgató
2022-es év második felében már lehetett érzékelni bizonyos építőanyagok árának csökkenését.  Ezt leginkább a hőszigetelő anyagok árain lehetett észrevenni, de mindemellett a szárazépítészeti termékek árai is csökkentek.

2023 év elejétől kezdve a mai napig érzékelhető egy folyamatos ingadozás a különböző szigetelő anyagok tekintetében. Ennek kiváltó oka lehet a forint árfolyam ingadozása, az infláció és a szomszédunkban még mindig zajló háborús helyzet okozta fennakadások az ellátási láncban. Várhatóan ebben az évben, ezt az ingadozást fogjuk tapasztalni, de éves tekintetben így is nagyjából 5-8-10%-os áremelkedésre lehet számítani. A napokban érzékelhető volt egy kisebb, körülbelül 2-3%-os áremelkedés az EPS-ek és kőzetgyapotok tekintetében, de 1-2%-os növekedés tapasztalható volt az XPS típusú anyagok esetében is.

Az árak 2023-ra vonatkozóan is, igencsak változatosak lesznek. Több olyan tényezőt is figyelembe kell venned az anyagköltségek mellett, amelyek befolyásolhatják a végösszeget, mint például a ház vagy az épület mérete, elhelyezkedése. Sőt a szigetelőanyag típusa és az építési munkálatok nehézsége is! Egy dolgot nem szabad elfelejtened, hogy a minőségi alapanyagok hosszabb élettartamúak és hogy a befektetett összeg hosszú távon megtérül.
A munkadíjakat is sokféle tényező alakítja ki, de általánosságban elmondható, hogy az alapanyagok áraival párhuzamosan nőhetnek a munkadíjak m2-ként. Napjainkban az új házak és lakások építése során már bele szokták tervezni a különböző típusú szigeteléseket is. Az újépítésű ingatlanok esetében, mondjuk a hőszigetelés anyagköltségei és munkadíjai sokkal költség- és energiatakarékosabbak, mint egy már felépített és belakott ház. Ebben az esetben számolni kell bizonyos plusz kiadásokkal is, mint például a bontás..
“Az szigetelő anyagok árai, az általad választott típustól függ. Az expandált polisztirol ára a legkedvezőbb. A grafitos EPS-ek árai némivel magasabbak. A lábazatra, alapokra és talajszigetelésre történő szigetelések elkészítéséhez az extrudált polisztirol a legjobb választás. Az ára nagyjából a 2-3 szorosa a klasszikus hungarocellének, de a hőellenállása körülbelül 20%-kal magasabb, és ezen kívül vízálló is. A különféle ásványgyapot és kőzetgyapot árak valamivel magasabbak a fehér EPS-hez képest. A legmagasabb költségekkel a PIR, a SIP-Panel és a szórt purhab szigetelések esetén lehet számolni.” - Üveges Ádám, ügyvezető igazgató

A hőszigetelő rendszer elemeinek is változtak az áraik



Egy hőszigetelési munkálat folyamán nem elegendő csak a szigetelés árára és a munkadíjakra figyelned. A rendszer elemei alatt az olyan segédanyagokat értünk, mint például a különféle ragasztók és dübelek, az üvegszövetháló, a profilok és élvédők. Érdemes lehet még gondolnod a szükséges eszközökre is. A rendszerelemek közül nagymértékben drágultak a hőszigetelő lemezek ragasztásához és tapaszolásához, valamint a dryvit háló beágyazásához szükséges ragasztótapaszok. Nem változtak azonban a lemezeket rögzítő dübelek árai, a legutolsó nagyobb mértékű áremelkedés óta. Fontos kiegészítők lehetnek még a lábazati indítóprofilok is, ezeknek az ára az elmúlt időszakban 3-5%-kal csökkent. A különböző vízorros vagy sima élvédők, hálós élvédők, nyílászárókhoz és sarkokhoz használható sarokvédő profilok, valamint az üvegszövethálók vételárai kismértékben ugyan, de csökkentek.

Ellenállóak, védenek és szemet gyönyörködtető színekkel és struktúrákkal kápráztatnak el…



Ha homlokzati hőszigetelő rendszer elkészítését tervezed gondolnod kell az ingatlanod vakolatának elkészítésére és színezésére is. Az elmúlt időszakban számos újítás jelent meg a piacon. A vakolat a legfontosabb eleme az otthonod homlokzatának, egy fedő bevonatréteg. Amivel nem csak esztétikussá teheted a házadat, de ezáltal meg is tudod védeni a káros környezeti hatásoktól is. Tartósság szempontjából nem különböznek egymástól a hagyományos akril és a szilikon kötőanyagú vakolatok.

Az akril, műgyanta kötőanyagú homlokzati vakolatokat ajánlott bizonyos időközönként magasnyomású mosóval tisztítani.  Készre keverve vásárolhatod meg, nem szükséges hígítani sem. Egy nagyon alapos felkavarás után már dolgozhatsz is vele! Ideális választás homlokzatok bevonására, de lábazatok színezésére is, de ebben az esetben ajánlott egy fedőréteget felvinni a színre. Kapart és dörzsölt struktúrát is kialakíthatsz vele. Rugalmas anyagának köszönhetően az apróbb sérüléseket vagy vakolaton keletkezett repedéseket is el tudod tüntetni vele. Tökéletes választás lehet számodra, ha élénk és vibráló árnyalatot szeretnél. Víztaszító, ellenáll az UV sugárzásnak is, így nem színeződik el a homlokzat. Meszet tartalmazó alapot kivéve, a legtöbb felületre alkalmazhatod.

A szilikonos vakolatok szilikongyantát, műgyanta diszperziót, struktúrahomokot, pigmenteket, töltő- és segédanyagokat tartalmaznak. Páraáteresztő képessége kiemelkedő, ennek köszönhetően vályogházakhoz is jó választás. Víztaszító képessége igazán kiváló, ellenáll a csapadéknak és ennek köszönhetően öntisztító is, hiszen amikor a víz lefolyik a felületen, azzal a szennyeződéseket is eltávolítja, ezáltal sokkal tovább gyönyörködhetsz az otthonod színében. A szilikonos bevonatú külső falak felületén sokkal nehezebben tapadnak meg különböző szennyeződések, nem hajlamos penészesedésre és algásodásra sem. Akár régi műgyantás vakolatok felújítására is alkalmas.

A szilikát vakolatok főbb összetevői a káli vízüveg, ásványi töltőanyagok, pigmenteket, adalékszerek és víz. Környezetbarát, természetes kötőanyagokat tartalmaz és széles körben alkalmazható. Felviheted szigetelt és nem szigetelt felületekre, bármilyen hőszigetelő lemezre, lábazatra is. Sőt még vályogfalakra is! Védi az otthonodat a hőtől, a nedvességtől, a káros időjárás hatásoktól és az UV sugárzástól. A szilikát vakolatok kiemelkedő tulajdonsága még, hogy éghetetlen, ami miatt biztonságosabbá teszi az ingatlanodat. Emellett remek repedésáthidaló képességgel rendelkezik. Könnyen tisztíthatod és moshatod is akár, így sokkal tovább megőrzi a színét
.

Az említett vakolatok kötőanyagai határozzák meg a termékek árát. A megfelelő anyag kiválasztása nem könnyű feladat, de érdemes kellő figyelmet és elegendő időt szánnod a tökéletes vakolat megtalálásához. Az előnyeik és hátrányaik mellett az ár is fontos tényező lehet a vásárlásod során. Ezeknek a vakolatoknak az ára az elmúlt időszakban stagnált. Ha van rá lehetőséged próbáld meg rendszerben megvásárolni a hőszigetelés, így kedvezményesen juthatsz hozzá a segédanyagokhoz és kiegészítő termékekhez.
"Amennyiben van lehetőségünk, válasszunk felhasználásra kész terméket. Könnyedén és akár azonnal felhordható. Széles termékkínálatának köszönhetően minden igényre megoldás nyújthatnak, így egyedi és kreatív homlokzatot alakíthatsz ki!” - Üveges Ádám, ügyvezető igazgató
Kérd meg nyugodtan a vállalkozót vagy szakembereket, hogy írják össze milyen anyagokra lesz szükségük, és szerezd be magadnak a termékeket, így oda tudsz figyelni arra is, hogy az árak kedvezőek legyenek a számodra.

Újdonságok és alternatív megoldások



A külső hőszigetelés és homlokzati vékonyvakolatok mellett számos újítással találkozhatunk, amelyek még nem igazán elterjedtek. Az egyik ilyen a hőszigetelő rendszerre, nagyméretű vékony porcelánlapokat fektetnek, amelyek megfelelnek a fokozott igénybevételnek. Egyedi megjelenést biztosít. Az anyagi költségei a mai viszonylatokhoz képest is kedvező! A másik ilyen, a befecskendezett tiszta habszigetelés. Újrahasznosított fehér cellulózból készül. A fújható szigetelések újépítésű házak esetében, a használt lakások és házak felújítása során is megoldást nyújthatnak a számodra. A szórt szigetelés ára kifejezetten magas, de kiemelkedő tulajdonságainak köszönhetően kiváló szigetelést biztosíthatsz vele. Lég- és nedvességzáró, egyszerűen használható, emellett képes a legkisebb repedéseket is kitölteni. Két típusa van, a nyitott és a zárt cellás purhab. A zárt cellás hab megkötési és duzzadási ideje valamivel hosszabb, de erősebb és jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik. Pincékhez, padlókhoz és aljzatokhoz ideális. A nyitott cellást lakóépületek tetőtereiben szokták használni. Ez a változat levegősebb marad és több lesz benne a légbuborék is. A belsejébe levegő található, ezáltal a súlya is könnyebb.

A grafitos EPS lemezekhez kifejlesztettek egy anyagot, amellyel a hőszigetelő lapok festetlen felületén egy technológiai, fényvisszaverő bevonatot készíthetsz. Alacsonyabb hővezetési tényezői miatt a grafitos szigetelések túlzottan felmelegedhetnek. Ezt a folyamatot meg tudod akadályozni egy réteg bevonattal. Így a világosabb felület visszaveri majd az erős napsugarakat.

A PIR típusú szigetelés a sokoldalúságának köszönhetően majdnem mindenhol alkalmazható. Akár magas- vagy lapostetők, teraszok, padló vagy födémek esetén is. Ez egy zárt cellás keményhab, így kiváló hőszigetelési és alakstabilitási tulajdonsággal bír. A PIR az EPS lemezekhez képest 37%-kal, a grafitoshoz 23%-kal, az ásványi szigetelésekhez képest 32%-kal jobban szigetel. Alaktartó és időtálló, nem szívja magába a nedvességet. Sőt ellenáll a penészesedésnek és gombásodásnak is, de gyengébb savaknak és lúgos vegyületeknek is. Az árak tekintetében elmúlt időszakban minimális növekedés volt tapasztalható.

A SIP egy szerkezetileg szigetelt panel, amelyet passzív házak és alacsony energiaigényű épületekhez lehet használni. A rendszer alapja a szendvicspanel, ami két OSB 4-es táblából és egy réteg duzzasztott polisztirol vagy PUR-ból áll. Ennek segítségével kaphatsz egy önhordó szerkezeti panelt, ami egyben hőszigetelés is.

Végszó



 A hőszigetelés anyagárak és a vásárlók igényei alapján megfigyelhető több tendencia. Vannak, akik alapos utánajárást követően, minden részletre odafigyelve és jellemzően teljeskörű hőszigetelő rendszer iránt érdeklődik, aminek a megtérülési ideje rövidebb és rendelkezik garanciával. Illetve, akik nem ragaszkodnak a komplett rendszerhez, de szeretnék minőségi anyagokból elkészített szigetelést. Az árban legkedvezőbbet keresők esetében is elmondható, hogy törekednek a különféle elemekből és több gyártó termékéből összeválogatott rendszert készíteni, ami a hatékonyság és a kedvező ár egyenlőségére törekszik. Ezek a mutatók is képesek befolyásolni a hőszigetelés anyagárainak változását.

Reméljük fenti gondolatainkkal és javaslatainkkal tudtunk segíteni neked, hogy önbizalommal telve vághass bele az otthonod hőszigetelésébe!

Rendeld meg otthonod szigeteléséhez szükséges építőanyagokat az Axamat webáruházból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK