Hőszigetelő anyagok típusai és jellemzői!

Manapság rendkívül sok szigetelőanyag közül lehet választani a piacon, így a számunkra megfelelő termék kiválasztása nehéz feladat. Mindegyik más-más tulajdonsággal rendelkezik, és különböző felhasználási célokra ideális. Ez igazán nehéz döntés elé állítja azt, aki nem foglalkozik ezzel napi szinten, nincsen tisztában azzal mire érdemes figyelni.

Ebből következőleg a szigetelőanyagok kiválasztásakor sok esetben csak az árat veszik figyelembe a vásárlók, pedig ez közel sem biztos, hogy jó döntést hoz, sőt általában hibát követünk el. A nem megfelelően kiválasztott külső falszigetelés akár páralecsapódást, penészedést okozhat, ráadásul a nem megfelelő hatékonyság miatt, az általa várt rezsiköltségeink csökkenése sem fog beteljesülni.

Milyen hőszigetelő anyagokkal találkozhatunk és hogyan válasszunk?

Amennyiben tisztában vagyunk a lehetőségekkel el kell döntenünk, milyen külső falszigetelő anyagot válasszunk. Az első kérdés, hogy tisztázzuk, milyen épületszerkezetről van szó nálunk. Ez egy nélkülözhetetlen lépés, mert a hőszigetelésnél az, az alapszabály, hogy az épületszerkezettel azonos szigetelést válasszunk. Tudnunk kell, hogy házunknál egy- vagy kéthéjú hőszigetelésére kell-e megoldást találni, gyakorlatban ez annyit jelent, hogy van-e szellőző légrés épületünkön, vagy sem. Leegyszerűsítve, ha az épület szerkezete egyhéjú, vagy más néven zárt pórusú, akkor a zártcellás szigetelést ennek megfelelően kell megválasztani, amennyiben az épület szerkezete kéthéjú, azaz nyílt pórusú, akkor a szigetelésnek is nyitott szerkezetű, átszellőztethető anyagot kell használni.

Magyarországon a leggyakrabban használt hőszigetelő anyagok a következők:

- Expandált polisztirol hablemez (EPS)
- Grafitos polisztirol hablemez (grafitos EPS)
- Extrudált polisztirol hablemez (XPS)
- Kőzetgyapot (ásványgyapot)
- Üveggyapot

A szigetelőanyagok összehasonlításakor nélkülözhetetlenül fontos további szempont a hővezető képessége. A hővezető képesség az egységnyi hőmérsékleti szakaszon egységnyi idő alatt egyetlen hőmérsékleti gradiens mellett áthaladó hőmennyiség.
 

Hőszigetelés típusa    -  Hővezetési tényező
EPS polisztirol lap      -      0,038 – 0,037
Grafitos polisztirol lap      -      0,032 – 0,031
XPS polisztirol lap      -      0,036 – 0,033
Kőzetgyapot      -      0,039 – 0,033
Üveggyapot      -      0,044 – 0,039

 

EPS hőszigetelés

Az EPS polisztirol lapok alapanyaga polisztirol gyöngyök, melyeket gőzfúvással puffasztanak, majd formáznak.

Az EPS homlokzati polisztirol lapok a többi hőszigetelő megoldás közül a legelterjedtebbek és a legtöbb ember számára a legismertebb. Ez elsősorban jó felhasználhatóságának, könnyű kezelhetőségének és kedvező árának köszönhető. Jelentős számú méretben elérhető, de a 8, 10 és 12 cm vastagságú expandált polisztirol lemezek már meglehetősen jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, így átlag felhasználásra tökéletes választást biztosítanak.

Az EPS lapok kiválóan alkalmasak külső falszigetelésre, de lábazati hőszigetelésre sajnálatosan nem, mivel az EPS lapoknak sokkal kevésbé jó a víztaszító képessége, mint a kifejezetten lábazati hőszigetelésre kifejlesztett anyagoké. A víz csökkenti a stabilitását és hőszigetelő képességét.

Az EPS hőszigetelés főbb jellemzői:

- Jó hőszigetelő képességű
- Környezetre és egészségre nem káros
- Könnyű
- Könnyen vágható
- Tűzállóság tekintetében E osztályba tartozik.

Rögzítésére érdemes nagy figyelmet fordítani, ugyan a rágcsálóknak és rovaroknak nem jelent táplálékforrást, azonban nem megfelelően rögzített EPS szigetelések réseibe hajlamosak befészkelni.

Termék tipp:
Bár sokan márkahűek, illetve a tervező kiírására hagyatkozva a méltán ismert Austrtothermet választják, azonban érdemes elgondolkozni a kevésbé ismert Thermo Star EPS lapokon. Ezzel a rendkívül jó áron elérhető és szinte teljesen megegyező teljesítményű Expandált polisztirol hablemezzel egy teljes ház szigetelésénél százezreket spórolhatunk.

 

Grafitos EPS hőszigetelés

A grafitos EPS polisztirol lapok polisztirol gyöngyökből és hozzáadott mikroszkópikus méretű grafit adalékból áll. A grafit adaléknak köszönhetően a sima EPS lapokénál jelentősen jobb hőszigetelés érhető el velük, akár 20%-kal magasabb hővezetési tényező, megközelítőleg hasonló mértékű energia megtakarítást is eredményez.

A sima EPS polisztirol lapokhoz képest a grafitos változat egy jelentősen korszerűbb homlokzati hőszigetelő anyag, a hatékonyabb kővezető képességének köszönhetően hatékonyabb hőszigetelés érhető el vele, így már vékonyabb anyag felhasználásával is elérhetünk azonos eredményt. Sokszor fontos szempont, hogy hány centis szigetelő anyag fér el, például ablakoknál nem lehet túl vastag homlokzati hőszigetelést feltenni, hiszen az ablaknyílásoknál be kell tudni fordulni a lapoknak, itt a grafitos EPS lapok könnyebben elférnek, így tökéletes választást biztosítanak. Felhasználását tekintve passzív házak hőszigetelésénél is kifejezetten javasolt.

A grafitos EPS polisztirol lapok alapanyaga megegyezik a sima EPS lapokéval, ebből következőleg a felhasználási módok megegyeznek.

 

XPS hőszigetelés

Az XPS polisztirol lapok vagy sokak által extrudált polisztirol lapként ismert termékek zártcellás hőszigetelést nyújtanak, így az olyan épület részekre ahol elengedhetetlen, hogy vizálló legyen a szigetelés, az XPS jelenti a tökéletes megoldást. Mivel a zártcellás XPS polisztirol lapok vízfelvétele megközelítőleg nulla, így lábazatok, kerítések, pince falak, de akár kőburkolatok, vagy gránit vakolatok alá is kifogásolhatatlan megoldást jelent.

Mint tudjuk a házunk szigetelése nem a homlokzati hőszigeteléssel zárul le, kiemelten fontos biztosítanunk megfelelő lábazati szigetelést is. Miért fontos ez? Amennyiben nem szigeteljük megfelelően XPS polisztirol lappal lábazatunkat, a homlokzati fal és a lábazat találkozásánál hőhíd fog keletkezni, ennek következtében pedig számolhatunk nedvesség lecsapódásra és ebből következőleg penészesedésre. Miért történik ez? Nagyon egyszerűen, ha végig gondoljuk kettő teljesen eltérő felület találkozik, egy tökételesen szigetelt homlokzat a betonfallal, ami pedig hőhídat hoz létre.

Ahogyan azt feljebb is írtuk lábazat szigetelésénél mindig tartsuk szem előtt, hogy házunk ezen része teljesen más jellegű hőszigetelő anyagot követel meg, itt vízálló, víztaszító anyagot kell használjunk, amire az EPS lapok nem felelnek meg!

Az XPS lapok legfontosabb tulajdonságai:

- Víztaszító képesség
- Fagyálló
- Magas párataszító képesség
- Kiváló nyomószilárdság
- Mérettartás
- Kimagasló hőszigetelő képesség

 

 

Kőzetgyapot hőszigetelés

A kőzetgyapotnak ahogyan az a nevéből is kiderül, alapanyagát tekintve megolvasztott, bányászott kőzet, ennek köszönhető a szilárd váz szerkezete, szálas hőszigetelések típusába sorolhatjuk, ezen szálak között fellelhető levegő biztosítja az anyag hőszigetelését. A piacon kisebb és nagyobb sűrűségű kőzetgyapot lelhető fel. A kisebb sűrűségű gyapot szigetelést födémek, válaszfalak, magas és lapostetők, illetve álmennyezetek hőszigetelésére használhatjuk. A nagyobb sűrűségű kőzetgyapotot leginkább homlokzati falak, lapostetők és padlók szigetelésére tudjuk felhasználni.

 
Amennyiben a tetőterünk nem kerül beépítésre, akár a padlásunk födém szigetelésre is nyugodt szívvel használhatjuk, egyedül azt kell eldöntenünk, hogy terhelhető (járható), vagy nem járható megoldás szükséges számunkra. Hatékonyabb hőszigetelés érdekében, többrétegű lerakást is alkalmazhatunk, csupán arra ügyeljünk, hogy a rétegek átlapolással kerüljenek egymásra, így teljesen csökkenthetjük a rések közötti hőelvezetést. Méltán gyakran használt anyag tetőterek hőszigetelésénél, általánosan a szarufák közé helyezzük a kőzetgyapotot, így elérve a rögzítés nélküli felhasználhatóságát, hiszen a szarufák beszorítják a kőzetgyapotot.

Kimagaslóan jó légáteresztő képessége miatt, gyakran lélegző hőszigetelésnek nevezzük.

A kőzetgyapot legfontosabb tulajdonságai:

- Víztaszító képességű
- Tűzvédelmi szempontból kiváló választás, mivel az “A1” nem éghető besorolást kapta.
- Ellenáll a kártevőknek
- Egészségre nem káros
- Kiváló hangszigetelő anyag
- Jó hőszigetelő képességű
- Kiváló páraáteresztő képességű

 

 

Üveggyapot hőszigetelés

Az üveggyapotot a kőzetgyapothoz hasonlóan szálas hőszigetelési típusba soroljuk, alapanyagában a neve szintén elárulja miből készül, talán nem nagy titkot árulunk el vele, hogy üvegből. Gyártását tekintve általában újrahasznosított üvegből rendkívül vékony, rugalmas és hosszú szálakat formálnak és ezt speciális kötőanyaggal bevonva hozzák létre az üveggyapot szigetelőanyagot.

Sűrűségében szintén hasonulást mutat a kőzetgyapothoz, ahhoz hasonlóan itt is van kisebb és nagyobb sűrűségű verzió. A kisebb sűrűségű üveggyapot tekercses formában érhető el, míg a nagyobb sűrűségű az általánosan ismert táblás kialakítású. Az üveggyapot felhasználása a tekercses, kisebb sűrűségű verziónál leginkább szarufák közé hálózva használhatjuk fel, a sűrűbb, táblás üveggyapotot pedig belső elválasztók, falak, fém és fa szerkezetű épületek hőszigetelésére használhatjuk.

Az üveggyapot szigetelés legfontosabb tulajdonságai:

- Kiváló hangszigetelő anyag
- Tűzvédelmi szempontból a nem éghető “A1” osztályba tartozik.
- Tartós
- Könnyen kezelhető
- Egészségre teljesen ártalmatlan
- Víztaszító képességű
- Jó hőszigetelő képességű

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK