Ingatlan mint befektetés?

Ezeket az értéknövelő szempontokat tartsd szem előtt, ha profitálni akarsz!

Az elemzők szerint az ingatlanbefektetés még mindig az egyik legjobb befektetés. Hosszú távon szinte biztosan, hiszen inflációkövető, bevételt generál és értéket teremt, használható fedezetként, illetve lehet biztonsági tartalék is. Ha azonban nem megfelelő stratégiát választunk, a dolognak akár hátulütői is lehetnek. Mire érdemes figyelni, mielőtt ingatlanba fektetnél? Hogyan tudod ingatlanodat az Axamat segítségével vonzóbbá és értékesebbé tenni a vevőid számára? Mutatjuk.

  

A befektetési célú ingatlanvásárlás esetében nagyon nem mindegy, hogy hol és mikor vásárolunk, ahogy az sem, hogy a megvásárolt ingatlanban megvan-e az értéknövekedési potenciál. Mielőtt invesztálnánk, mindenképpen mérlegeljük, hogy:

  • mennyi anyagi ráfordítást – esetleg hitelt – ér meg nekünk az adott ingatlan,

  • az ingatlan gyorsan eladható-e, forgalomképes-e

  • milyen hozamot szeretnénk elérni

  • várhatóan milyen felújításokra lesz szükség

  • vonzó-e az ingatlan környezete, jó-e a megközelíthetősége

  • eladható-e az ingatlan nyereséggel akkor is, ha lemegy az ára

  • valóban jobb-e az olcsóbb ingatlan. (Bőven lehet ugyanis, hogy egy drágább, de jó környezetben lévő ingatlan is jó megtérülési mutatókkal rendelkezik).

Érdemes szakértővel érkezni az ingatlanmustrára, mert így nagyobb az esély arra, hogy észreveszünk minden jelenlegi, vagy jövőbeli problémát.

Elemzők szerint akár 15-20 százalékkal magasabb összegért lehet eladni a felújított ingatlanokat, mint azokat, amelyek felújításra szorulnak. Az ilyenek iránti kereslet a fővárosban és a nagyvárosokban a legnagyobb, vagyis azokon a területeken, ahol alapvetően is éles a verseny a lakások eladásáért.

 

Így turbózhatod fel ingatlanod értékét

 

Az ingatlan értékének növelése kis befektetéssel is elérhető, s amennyiben az építőanyagot  magunk szerezzük be, akár 15-20% százalékot is spórolhatunk. Egy tisztasági festés, valamint a meleg- és hidegburkolás (csempézés, parkettázás stb.) az egész atmoszférát képes megváltoztatni. Ajánlatos visszafogott színű festékekkel megújítani a falfelületeket – a túl hivalkodó felületek elijeszthetik a vevőket, a bérlőket.

A festést vagy a tapétázást végezhetjük mi magunk is, hiszen egyrészt így megspórolhatjuk a szakemberek munkadíját, kiszállási díját, másrészt a “csináld magad” (DIY) ingatlanfelújításhoz (és az építkezéshez) kedvező áron vásárolhatók meg a szükséges építőanyagok és eszközök az Axamat webshopban.

A megfelelő szigetelés, a nyílászárók cseréje, a besárgult vagy lepattogzott ajtók és ablakok zománcfestékkel való átfestése, páraáteresztő tetőfólia felhelyezése is sokat növelhet egy ingatlan eladási árán, hiszen hozzájárul az energiatakarékossághoz.

A laminált burkolatok esetében válasszuk a magas kopásállóságú, nedvességtűrő változatokat, hidegburkolat esetén a nagy strapabíróképességgel rendelkezőket.

Mindenképpen érdemes részletes költségvetést készíteni az eladásra szánt ingatlanunk felújítási munkálatairól, a felhasznált építőanyagokról, valamint arról, hogy mennyivel tudunk többet kérni érte, ha a feladatokat elvégezzük.

Rendeld meg a felújításhoz szükséges minőségi építőanyagokat az Axamat webáruházból! Online rendelés esetén gyors és megbízható házhozszállítást garantálunk, hogy az értéknövelés céljából végzett felújítást a lehető legjobban segíthessük.

Szaktanácsadásért keress bennünket bizalommal!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK