Miért emelkednek a faanyag árak és várható-e csökkenés?

 

Fa építőanyag árak stabilizálódása várható?

Ahogy arról írtunk is korábbi bejegyzésünkben az építőipari árak elszabadulása és a kiszámíthatatlansága a Covid járvány sajnálatos következményeként szinte minden területet érintett az építőipari alapanyagoknál, most azonban a legnagyobb piaci szereplők és elemzők szerint akár stabilizálódás is várható az faáruknál.

A pozitív változás oka a növekvő kínálatban keresendő, amit csökkenő kereslet kísért magával.

Mi okozza az extrém áremelkedést?

Az ÉVOSZ elnöke Koji László nyilatkozata alapján kijelenthető, hogy a faáruk növekedése jelentősen eltérő tendenciát mutat egyéb az ágazatban tapasztalt 8-9%-os emelkedéshez képest. Korábbi cikkünkben említett németországi BASF gyár tűzesete és a Szuezi-csatornán történt baleset erőteljesen megemelte a hazai építőipari árakat, de a faipar helyzete ennél összetettebb, Amerika és Kína hatása is érzékelhető.

 

Az épületfa ellátás egy jelentősen komplexebb európai problémaként jelentkezett, az ukrán és a szlovák fakitermelést alapvetően megnehezítették a törvényi változások, melyek a magyar piacot is hátrányosan érintette. Németországban soha nem látott drágulást lehetett tapasztalni 27 százalékkal emelkedett minden fűrészáru és a gyalult faáru, Csehországban június első heteire teljesen elfogyott a fenyőáru, azonban a magyar fenyő-fűrészáru drágulása nem csak ennek tudható be.

Az extrémen szélsőséges drágulás mögött az amerikai piacon kialakult hiány és áremelkedés áll, mely az európai piacra is kihatott. A szlovák piacon megjelent amerikai, német, arab felvásárlók esetenként a nagy szlovák fűrészüzemek teljes kapacitását lekötötték hetekre is, ami napi 1000-2000 m3 késztermék hiányát idézte elő. Az áruhiányt tetézte az ebből fakadó áremelkedés, illetve a felvásárlók között kialakult árverseny, ami különösen április végén és május elején jutott a tetőpontra.

 

Milyen pozitív változások érzékelhetőek a piacon?

A jó hír, hogy az amerikai fűrészüzemeknél kialakult ellátási zavar, illetve a gazdasági és környezetvédelmi intézkedések hatásai közül legalább az első végre megoldódni látszik. A május 10-ei rekordmagassághoz képest a faanyag ára csaknem 40%-al mérséklődött a Bloomberg szerint, ami a fűrészüzemek kapacitásnövelésének köszönhető leginkább. A fűrészüzemek kínálatának erősödésére jelentkező árcsökkenés a várakozások szerint tovább fokozódik majd, ami viszont szintén kihat az európai árakra. Az amerikai helyzet rendeződésével ugyanis csökken a szlovák és ukrán faipar iránti tengerentúli érdeklődés, ami az európai, köztük a magyar árak mérséklődésével is jár.

 



Mint láthatjátok mind ez komoly bizakodásra ad okot az árak normalizálódásának területén, az Axamat továbbra is igyekezni fog a legjobb áron a legjobb minőséget szolgáltatni és őszintén reméljük a jövőben ez lesz a követendő irány, hogy a vásárlóink a terveiket reális költségekkel valósíthassák meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK