Panel Fürdőszoba és Konyha felújítás

Hogyan újíthatod fel fürdőszobád és konyhád hatékonyan, jól és szépen

 Manapság, a növekvő energiaárak miatt a panellakások reneszánszát éljük. A lakások árai egyre nőnek és egyre gyakrabban látunk olyan ötletes, modern megoldásokat amik kiemelten komfortossá teszik ingatlanjainkat. Cikkünkben szemügyre vesszük a fürdőszoba felújítás folyamatát, a fontos lépéseket és minden olyan tényezőt ami segíthet neked, hogy jobban átlásd a költség, termék és munka igényeket.

Modern Panel fürdőszoba

Amikor ezek a panelházak, avagy más néven házgyári lakások épültek az igények még merőben eltérőek voltak, főleg a fürdők és zuhanyzók tekintetében. Hasonlóan a konyhákhoz, ezek a helyégek sem kaptak túl nagy teret és nem fektettek különösebb hangsúlyt a komfortosságukra és a dizájnra. Mára viszont mindez megváltozott.

„2021 legkeresettebb ingatlan befektetései a panelek voltak, ez a tendencia pedig várhatóan nem csökken, hanem inkább növekszik. Sokakat meglephet viszont, hogy a gazdaság lassulása miatt várható, hogy a lakásfelújításokhoz szükséges szakemberek jobban elérhetőek lesznek és többeknek kerül elérhető kartávolságba a fürdőszoba felújítás.”

- Üveges Ádám, ügyvezető igazgató

Napjainkban az egyik legköltséghatékonyabb lakhatási mód egy kisebb panellakás. Habár nagyobbá nem teheted, méretében a legtöbb panel korlátozott, kis ötletességgel és modern anyagokkal könnyen komfortossá teheted. Megfelelő felújítás és bútor közösen praktikussá és széppé varázsolhatja, sőt, igazi wellness részleggé változathatja a fürdőszobád, ha figyelembe veszed a következő néhány tanácsot.

 

fürdőszoba felújítás

Fürdőszoba felújítás munka és anyagok

A szakképzett vállalkozóval vagy kivitelezővel végeztetett munka során az első lépés minden esetben a tervezés legyen, ezáltal elkerülheted a későbbi félreértéseket és biztos lehetsz abban is, hogy minden úgy lesz, ahogyan szeretnéd. 

A második fontos teendő az építőanyagok megvásárlása, amit ajánlott neked intézned, tekintettel a korlátozott méretre és arra, hogy a design megfeleljen az igényeidnek.

"A felújításához az építőanyagot ha magunk szerezzük be, akkor akár 15-20% százalékot is spórolhatunk. Illetve elkerüljük az előleg adásból fakadó lehetséges konfliktust és a vállalkozónak sem kell a saját pénzét fektetnie anyagokba.”

- Üveges Ádám, ügyvezető igazgató

Bátran kérd meg a szakembereket, hogy írják össze mire lesz szükségük, milyen termékekkel tudnak precízen dolgozni, így oda tudsz figyelni arra is, hogy pénztárca kímélő legyen a beszerzés.

Fürdőszoba felújítás dizájn

A kreativitásodnak csak a pénztárcád szab határt. S habár lehet elsőre a drága szaniterek tetszenek, meglátod, egy stílusra, első ránézésre egyszerűbb fürdő is lehet szép és modern, például kontrasztos, vagy a csempe stílusához illő fugával vagy nagyobb csempékkel illetve mozaikkal.

Két olyan dolog is van, ami megkönnyítheti a felújítási munkálatokkal kapcsolatos döntéseidet, ezek a színek és a világítás. Ha tágasabb teret szeretnél, akkor gondolkozz világos színekben és fényesebb csempékben. A megfelelő fényekkel, esetleg olyan apró trükkökkel, mint egy óriási tükör felhelyezése a szemközti falra még tovább növelheted a teret. Nagyméretű burkolatok helyett, amik esetlegesen nagyon drágák is, válassz inkább apróbb lapokat, esetleg mozaikot. Az ilyen megoldások pont a panelházak fürdőszobáira lettek kitalálva!

Kád vagy Zuhanyzó?

Ha a kádakért nem lelkesedsz, egyedi igényed szerint épített zuhanyzó panelt is választhatsz. Ezzel helyet takaríthatsz meg, és sokkal környezettudatosabb, energiatakarékosabb lehetsz.

A panel tulajdonosok néhány évvel ezelőttig nem is igazán álmodhattak arról, hogy egy fárasztó munkanap után hazaérve egy kád forró vízben pihenhessék ki a fáradalmaikat. Azóta azonban már Magyarországon is megjelentek a piacon az aszimmetrikus sarokkádak, így már kis terekben is lehet csodás fürdő élményt létrehozni.

Fürdőszoba felújítás lépései

A későbbi problémákat úgy tudod a legkönnyebben elkerülni, ha gondosan megtervezed a munkálatokat először magadban, aztán pedig a szakemberrel is.

Az első lépés általában a régi burkolat és szaniterek eltávolítása. Ezután jöhet a vízszerelés. Az új vezetékek bekötése kiemelten fontos, ezzel megóvhatod az új szanitereket és az új térhez alakíthatsz mindent.

Ahhoz, hogy a fürdőszobád teljes fényében tündökölhessen szükség van egy magas minőségű, precíz burkolásra is. Javasoljuk ezt bízd szakemberre, hiszen a végső megjelenést ez jelentősen befolyásolja!

Régen a fűtést jellemzően a fürdőkád alatti csövekkel oldották meg, de ha egyszerű vagy épített zuhanykabint szeretnél, akkor erre más megoldást kell találnotok. Ajánlott ilyenkor egy törölközőszárító radiátort felszerelni, mely egyszerre két feladatot is ellát és még rendkívül helytakarékos is.

A panelokban az ablakok hiánya is okozhat természetesen némi fejtörést hiszen hiányzik a fény, a napsütés. Szerencsére könnyen élettel töltheted meg a teret 4500K körüli fényű égőkkel, világos berendezés szinekkel és megfelelő anyagválasztással.

Igen népszerűek lettek a faanyagok, fára hasonlító minták, amik melegséget árasztanak, ezekkel a fürdőszobában eltöltött időben akár közelebb is érezheted magad a természethez.

A jó hír, hogy a gyönyörű összhatást nem csak színekkel és anyagokkal, hanem akár ívekkel, formákkal is elérheted.

Panel konyha felújítás menete

A panelkonyha felújítás menetét egymásra épülő munkafázisokból áll, melyek alapos tervezést igényelnek. Itt azért egy picivel könnyebb helyzeted van, hiszen a panel konyhák valamennyivel világosabbak és talán még nagyobbak is, mint a fürdőszobák. Itt is fontos, hogy olyan vállalkozót válassz, aki tud olyan javaslatokat tenni, amelyek esztétikusak és növelhetik a komfortérzetedet, illetve műszakilag is kivitelezhetők.

 

konyha felújítás

A konyhák esetében a praktikusság a legfőbb szempont, vagyis hogy egy ilyen picike helyiségből hogy lehet a legtöbbet kihozni. Ehhez célszerű, hogy az elektromos és vízvezetékeket is lecseréled, így új helyet tudsz találni a berendezésnek és az elektromos eszközöknek. A falak festése mellett a burkolatok, a mosogató, a csap cseréjét is alapvetően érdemes ilyenkor elvégezni és ha mód van rá, a régi beépített bútorokat is érdemes modernizálni.

A panel konyha négy területe

A tervezésnél négy dolgot fontos kiemelni, ezekre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, ezek pedig a főzés, a mosogatás, a tárolás és a hűtés. Hihetetlen mennyiségű ötletes megoldást találhatsz amik segíthetnek növelni a tárolók és szekrények számát, illetve segíthetnek bővíteni a tároló kapacitást. Ha pedig lecseréled a konyhabútorokat, az új bútort készíttesd asztalossal, mert azok így lesznek igazán testreszabottak és pénztárcabarátok.

Ha főzés területén gondolkodsz, érdemes nagyobb munkafelületet álmodnod, hiszen így majd sokkal kényelmesebben tudsz majd előkészíteni és elpakolni.

Érdemes modern mosogatógép beépítését is megfontolnod, nem csak költséghatékonyak, hanem egyszerűbbé is teszik az életed.

Panel konyha és lakás egybenyitása

Össze is nyithatod a konyhát a nappali szobával, ehhez viszont szakemberekre lesz szükséged, leginkább a fal stabilitása miatt, de a gép és munkaigény sem elhanyagolható. Ha profikkal dolgozol, amerikai konyhás nappalit is ki tudnak alakítani, vagy gipszkartonnal válaszfalat is készíthetnek, ha nem szeretnéd annyira megnyitni a teret. Az elrendezés megtervezésével, kis ötletességgel és tervezéssel a lakás minden centiméter kihasználhatóvá válhat! 

Panel konyha tér kihasználás

A teret több módon is lehet növelni, például padlólapok vagy olyan burkolatok lerakásával, melyeket le lehet átlósan tenni, könnyen kelthetsz olyan illúziót mintha nagyobb lenne a tér. Vedd figyelembe azt is, hogy minél egységesebb a főzőfülke és a konyhabútor stílusa és színe, annál inkább tágasabb képet mutat és érzetet kelt. A világosabb árnyalatok képesek növelni a teret, sőt egyes minták dekorációként is nyújthatnak még egy aprócska pluszt.

Játssz a színekkel, a fényekkel, próbálj meg a lakásban minél több helyre tükröt tenni, fénylő felületűre cserélni a matt részeket, de még az üveges szekrényajtók és hasonlók is sokat segíthetnek.

Végszó

Természetesen a legfontosabb, hogy neked mi az, ami tetszik, mi az, ami igazán te vagy. A fürdőszoba és konyha nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy igazán otthonosan érezhesd magad a lakásodban úgyhogy habár nagy kihívás lehet ezek felújítása, mégis minden ezzel töltött perc megéri. Jó hír, hogy ha egyszerre kezded el a munkálatokat akkor még az építőanyagokon is spórolhatsz, viszont ne felejtsd el, hogy maradjon belőlük esetleges javításra vagy cserére.

Reméljük fenti tanácsaink segítenek neked, hogy az otthonod olyan hely legyen ahol megpihenhetsz, kikapcsolódhatsz.

Rendeld meg panellakásod konyhájának vagy fürdőszobájának felújításához szükséges építőanyagokat az Axamat webáruházból.  

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK