Új CSOK, régi lehetőségek

Hogyan és milyen CSOK-hoz juthatunk hozzá 2024-től?

 
 
  1. január 1-jétől érhető el a bankoknál az akár 15, 30, illetve 50 milliós CSOK Plusz hitel, amelyet egyszerre kombinált a kormány kamattámogatással és részleges tartozás-elengedéssel. A CSOK Plusz egy, kettő, de akár három gyermek vállalásával is igényelhető, településtípustól vagy az ingatlan korától függetlenül. Cikkünk /axamat.hu/ elsősorban a korábbi csináld magad /A DIY lakásfelújítás előnyei - Miért érdemes most DIY projektekbe kezdeni? | Axamat Építőanyag Webáruház/ témában írt módszerek megvalósításában kíván segítséget nyújtani, oly módon, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a CSOK hitel továbbra is igényelhető a már meglévő, esetleg használtan vásárolt otthonunk korszerűsítésére, bővítésére.
 
 
 
CSOK Plusz kamattámogatott lakáshitel: városokban és kistelepüléseken is igénybe vehető
 
A korábbi családtámogatási rendszer átalakítása, kivezetése az ingatlanárak egekbe szökése miatt vált szükségessé. A kormány indokoltnak látta a CSOK plusz és falusi CSOK bevezetését, mivel a korábbi rendszerrel már nem volt képes megfelelően támogatni a családok lakáshoz jutását, tekintettel a fővárosi ingatlanok esetében bekövetkezett 60% feletti áremelkedésre. Ilyen piaci feltételekkel a korábbi 2024 előtti CSOK igénybe vételével egy új lakás vásárlása esetében a vételár csupán elenyésző részéhez juthatunk hozzá. Amennyiben igénybe vettük a kamatmentes babaváró hitelt is, maximum 35 millió forinthoz juthattunk hozzá, maximális gyerekszám esetében. Ez egy új, 70 négyzetméteres fővárosi lakásnál, amelynek ára jelen paci körülmények között körülbelül 86 millió forint, igen csekélynek bizonyul. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a példaként felhozott paraméterekkel rendelkező ingatlan nem a legideálisabb egy 3 vagy többgyermekes családnak.
 
CSOK Plusz hitel – falusi CSOK-kal és Babaváró hitellel is kombinálható
 
Tekintettel a fentiekre, 2024-ben a CSOK a régi jól ismert formájában megszűnik, az 5000 főnél nagyobb településeken CSOK Plusz néven kerül bevezetésre. Lakáshitelről van szó, így a CSOK Plusz igénylése esetén is vizsgálják a hitelképességünket.
A hitelösszeg mértéke 15, 30, illetve 50 millió forint lehet a vállalt gyermekszám függvényében. A konstrukció kamata 3% lesz. Az új otthon megvásárlására 10% önrésszel már lehetőségünk nyílik, akár 25 év részletfizetéssel. A második, majd minden további gyermek születését követően a tőkéből 10 millió forint kerül elengedésre. Az áfa visszaigénylésére a CSOK plusz mellett a falusi CSOK igénybe vételével nyílik lehetőségünk, mintegy 2630 településen. Meglévő gyermek után bárki igényelheti, de jövőben születendő gyermek esetében csak házaspárok.
 
Ez továbbá kombinálható a babaváró hitellel, aminek összege 10-ről 11 millió forintra növekszik. Az ingatlanfedezet nélkül felvehető, kamatmentes és szabadfelhasználású babaváró kölcsön futamideje alatt születendő gyermekek kamatmentességet és tartozáselengedést eredményezhetnek. A pár 2024-től akkor veheti igénybe a hitelt, ha annak női tagja az igénylés évében a 30. életévét nem töltötte be. Az illetékmentesség továbbra is megmarad, mindkét esetben. Cél továbbra is a családok otthonhoz jutásának támogatása, ingatlanok felújítása, bővítése, korszerűsítésére. 
 
CSOK Plusz hitelfelvétel ingatlanbővítés és gyermekszám szempontjából
 
Bővítésnek minősül, ha a lakás hasznos alapterülete egy lakószobával nő, valamint a már meglévő tetőtér kerül beépítésre. Ide értendő az emelet-ráépítéssel vagy tetőtér beépítéssel létrehozott lakás is. A bővítést követően a lakás hasznos alapterületének 1 gyermek esetében el kell érnie a 40, két gyermek esetében az 50, három gyermek esetében a 60, négy vagy több gyermek esetében a 70 négyzetmétert.
 
Bármelyik CSOK-ot is kívánjuk igénybe venni, fontos az összeg okos felhasználása, tekintettel az utóbbi néhány évben bekövetkezett gazdasági változásokra, melyek az építőanyagokra, ingatlanpiacra és munkadíjakra is kifejtették „áldásos” hatásukat. 
 
 
 
A fenti tényezők alakulásával, változásával kapcsolatban kérdeztük Üveges Ádámot, ügyvezető igazgatónkat: 
 
Az építőipart és annak gazdasági, anyagi vetületét 2022-ben érintő kedvezőtlen változásokról cégünk oldalán már olvashattak egy részletes blogbejegyzést. /Építőipari változások - 2023 | Axamat Építőanyag Webáruház/
2023-ban az Európai Unió által finanszírozott állami beruházások kivitelezése váratott magára, a források befagyasztásra kerültek. Ez a folyamat ugyanakkor kedvezően hatott a magánszektor szereplőire, az otthonukat felújítani, bővíteni kívánó családok jelen helyzetben kínálatbőséggel szembesülhetnek. A piac telített az építőanyagok tekintetében, hiszen a korábban felhalmozott készletek megmaradtak, sok szakember a korábbi évek gyakorlatától eltérően elérhető.
Ebből kifolyólag egyelőre az idei évben sem kell az inflációkövetőn kívüli, jelentős drágulásra számítanunk, természetesen ez változhat az állami projektek ugrásszerű megindulása esetén.
 
Összességében 2024-ben a piaci feltételek tehát kedvezőek a magáncélú, ingatlanunkat érintő terveink megvalósításához, hiszen munkaerő és nyersanyag is rendelkezésre áll. Továbbá az állami támogatások kedvező változása is nagy segítség lehet a családoknak otthonuk megteremtéséhez, bővítéséhez, felújításához, korszerűsítéséhez. Az online webshopok áraiban is tapasztalhatjuk ezt a pozitív változást, cégünk például számos akcióval várja leendő vásárlóit. Ezt az ideális helyzetet véleményem szerint ildomos kihasználni, hiszen a jövőben a források felszabadulásával az állami beruházások elszívhatják a vállalkozókat, szakembereket, illetve felélhetik az építőanyag-raktárak tartalékait.
Érdemes tehát a kisebb beruházásokat minél előbb elvégezni.
 
 
 
Axamat – Széles termékválaszték, felkészült szakemberek
 
Webshopunk /axamat.hu/ folyamatosan bővülő kínálata termékek széles választékát kínálja különböző munkálatok elvégzéséhez, legyen szó akár szigetelésről, akár gipszkartonozásról, vagy festésről. Honlapunkon termékkategóriák, szakmák szerinti felsorolása segíti a könnyebb eligazodást, tekintettel arra, milyen feladat előtt áll.
 
Amennyiben a tervezést és kivitelezést is megbízható, tapasztalt és felkészült szakemberekre bízná, keressen minket bizalommal! Az AXABAU Group Kft. az Ön partnere lakóingatlanok, üzlethelyiségek tervezésében, felújításában, átalakításában, álmai megvalósításában. Állunk rendelkezésére akár a webshopos felületünkön megvásárolható termékeinkkel, akár a kivitelezéssel, tervezéssel kapcsolatos kérdéseikkel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK