Zöld hitel, minden amit tudni érdemes!

 

Mi is az a zöld hitel, mikor és hogyan érdemes igénybe venni?

Ma az egész világon nagyon népszerű a megújuló energia, a környezetvédelem és a klímaváltozás pedig az egyik legégetőbb témává nőtték ki magukat. Már vannak olyan lakóövezetek, ahol az összes ház és hozzátartozó támogató épület megújuló energiával üzemel.

 
Hazánkba is kezd egyre jobban begyűrűzni a környezettudatosság, és az igény arra, hogy az ökológiai lábnyomunkat minimálisra csökkentsük. Ezt a törekvést az Axamatnál mi is csak üdvözölni tudjuk, hiszen az építőipar jelenleg is az egyik legnagyobb hulladéktermelő szereplő a világban, így mindenképp szükség van olyan törekvésekre, amik ezt kompenzálják.

2021 október 4-én elindult az MNB által finanszírozott NHP Zöld Otthon Program névvel fémjelezett program, amiben 200 milliárd forint keretösszeg kerül kiosztásra lakáshitelként, amit a zöld otthonokra lehet igényelni és felhasználni.

Jelenleg az egyik legjobb konstrukció magánszemélyek számára, ha valaki hitelben gondolkodik. Egy fix 2.5%-os kamattal kapható, ami a lakossági hitelpiacon hatalmas előnyt jelent a fogyasztóknak.

A Zöld hitel fő céljai között van, hogy a Magyarországon lévő ingatlanok a nyugati “zöld” színvonalra lépjenek, valamint, hogy támogassa a gazdaság és az építőipar további fellendítését.


Az alábbi linken keresztül a hitel további részleteiről és annak felvételének elvárásairól egy igazán teljes körű összefoglalót olvashatunk:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/09/ilyen-feltetelekkel-lehet-zold-hitelt-igenyelni

Cégünk szívügyeként kezeli a környezetvédelmét, így további segítségként összeszedtük, hogy a megvalósítás technikai részleteinél mire is érdemes figyelni.

A fent említett konstrukciót BB besorolású ingatlanra használhatjuk fel.

Pontosan mi is az a BB besorolás?

Az ingatlan energiafelhasználásának legalább 25%-ban megújuló energiaforrásból kell származnia (2022 júliusától már csak így kaphatnak használatbavételi engedélyt), valamint szükséges megfelelnie bizonyos energiaveszteségi feltételeknek.

Tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a gépészet és a villanyszerelési munkálatok viszik el a kivitelezési költségek jelentős részét, azonban nem szabad megfeledkezni az épület “bőréről” sem, azaz a homlokzati és lábazati szigetelésekről.

A jól kivitelezett hőszigetelés biztosítja a lehető legalacsonyabb energiafelhasználást és a beltéri hőmérsékletek stabilizálását. Fő célja nem más, mint hogy minden évszakhoz megfelelően tudjunk alkalmazkodni. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nyári hőségben hűvös, a téli hidegben pedig meleg környezetben töltjük el a mindennapokat.

 

 

Mitől lesz jó egy hőszigetelés és milyen fajtája szükséges a BB besoroláshoz?

Az első és legfontosabb lépés, hogy megfelelő építőanyagokat használjunk fel.

A hőenergia igényt négyzetméterre vetítjük, minél jobban szabdal egy épület formája annál rosszabb a fajlagos hőveszteség is.

Figyelembe kell venni, hogy a határolószerkezetek, vagyis például a nyílászárók vagy a falak milyen minőségben szigetelnek.

A kőzetgyapot a legjobb hőszigetelő anyagok egyike, nem véletlenül a legkeresettebbek is a vásárlók között. Azonban a jelenlegi piaci helyzetben nem csak a beszerzése nehéz, de még az ára is az egekbe szállt. Ugyanakkor nem kell csüggedni, a hungarocell alapú szigetelésekkel is megfelelő hatást érhetünk el, ha a vásárlás előtt tisztában vagyunk milyen részletekre kell figyelni.

S, hogy mi mindenre szükséges figyelnünk? Mutatjuk!

A padlóban mindenképpen minimum 12 cm-es, lépésálló szigetelést használjunk:

AUSTROTHERM AT-N 150

A ház homlokzatára homlokzati hőszigetelés a hővezetési tényező (a Lambda) ne legyen nagyobb, mint 0,04 W/mK.

A 15 cm vastagságú H80-as EPS lap megfelelő választás erre a célra (nem szükséges grafitosnak lennie).

Egy tökéletes ár érték arányú termékre nyugodt szívvel ajánljuk az alábbi termékünket:
Thermo Star H EPS 80 15 cm Lamdba=0,039 W/mK

Fontos! Ytong és Porotherm tégla szerkezetre is alkalmazhatóak ezen elvárások.

Mielőtt kivitelezésbe kezdünk, javasoljuk, hogy kérjen részletes tájékoztatást egy épületenergetikustól is.

Természetesen a termékek kedvező áron elérhetőek nálunk a webshopon is! Amennyiben bármi kérdése merülne fel, hívja a +36-30-548/0190 számot!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK