Festés házilag? Mutatjuk, hogyan csináld!

Amikor eldöntjük, hogy ráférne már a lakásunkra egy festés, akkor azonnal eltöprengünk rajta, hogyan kezdjünk neki, hiszen ez óriási munkát jelent.

Szakembert hívjunk, vagy álljunk neki mi magunk?

Ahhoz, hogy ne csússzon ki a kezetekből az irányítás a festéssel járó kisebb káosz végett, összeszedtünk néhány fontos lépést, hogy ezeket követve a munka helyesen, gyorsan legyen kivitelezve, így elérve a tökéletes átalakulását otthonodnak.

Mindenek előtt határozd meg, hogy milyen színeket szeretnél falaidra. Mint arról írtunk egy korábbi bejegyzésünkben, a színeknek sok szempontból komoly szerepe lehet hangulatunkra, ami biztos az ízlésünk mellett, a szoba adottságait is latba kell vetni döntésünknél. Hiába ragaszkodunk a sötét színekhez egy kisméretű szobába, oda nem ajánlottak, mert még kisebbé teszik a szobát.

Hasznos tipp!

Mielőtt megvennénk a festéket, érdemes színmintát kérni, hogy valóban az általunk kiválasztott szín lesz-e a megfelelő a szobába, na és persze a falra felkenve is megegyezik-e az ízlésünkkel.

 

Kizárólag minőségi festékekkel és eszközökkel dolgozzunk!
Gyenge minőségű festék használatánál, fennáll a veszélye, hogy nem lesz szép az elvárt végeredmény, amit sajnos a silányabb termékeknek köszönhetünk majd.

A tökéletes szobafestés lépései

Először is takarjuk le az előzőleg gondosan a szoba közepére tölt bútorokat védő vagy takarófóliával, amennyiben megoldható ürítsük ki teljesen a szobánkat.
Így elkerülhetjük, hogy a padló, vagy a bútorok festékesek legyenek.

Tisztítsuk meg a falakat, mennyezetet , így készítve elő a falat a festésre.

Haladjunk mindig fentről lefelé, vagyis kezdjük a mennyezettel, tehát először a plafonról, majd a falakról el kell távolítani a szennyeződéseket és a zsírfoltokat. Előfordulhat, hogy a fal előkészítése sok esetben tovább tart, mint maga a festés, de mindenképpen szánjunk rá időt! Ezzel a lépéssel elkerülhetjük, hogy a későbbi szín foltos legyen.

Ha korábban tapéta volt a falon, a leszedéséhez először be kell vizezzük, majd kapard le spaklival, ha festék volt rajta, akkor csiszolópapírral alaposan dörzsöld át.

Falak javítása.

Ha a falunkon egyenetlenségek esetleg sérülések vannak, akkor azokat javítani kell glett anyaggal. Óvatosan vigyük fel a felületre a glettvas segítségével, és simítsuk egyenesre.

További tipp, amennyiben a fal úgy kívánja, kezeld gombásodás ellen is a felületet, ezt is hengerrel vagy ecsettel teheted meg.
 

Helyezzük fel a festőszalagot.

Azon felületeket óvjuk meg így, amiket nem szeretnénk összefesteni. Ilyenek például az ajtó- és ablakkeretek, a parkettaszegély, a lambéria széle, díszlécek stb.

Fontos lépés, mert rendkívül sok takarítást spórolhatunk meg vele!

Szereljünk le mindent a festeni kívánt felületekről.

Távolítsuk el a villanykapcsolókat és fali dugaszokat, csillárokat, és minden mást, ami még a falakon található.

Kezdjünk neki az alapozásnak.

A festék fogyását csökkenthetjük, valamint a festék foltosodás mentes száradását biztosíthatjuk így.

Mindenképpen javasoljuk a festék felvitele előtt az alapozás, hogy csökkentsük, és egyenletessé tegyük az falaink szívóképességét.

A sarkok lefestése.

A sarkokat ecsettel mázoljuk be – szánjunk nagy figyelmet a sarkoknak és falak szélének, hogy tökéletesen befedjünk minden apró részletet, használjunk kisecsetet, amelyet csak enyhén mártogassunk bele a festékbe.

Következhetnek a nagyobb felületek, mennyezet lefestése.

Egy jó tanács, hogy a nagyobb felületeken használjuk a festőhengert. A tökéletes eredmény elérése érdekében ne mártsuk túlságosan bele a festékbe, mert csöpögni fog, csíkokat és foltokat hagyhat maga után. Ennek elkerülése érdekébe, miután a henger teljes felületét belemártottuk a festékbe itassuk le a felesleget a tálkába, a vele járó rács segítségével. Ha nem csöpög le róla egy csepp festék sem készen állunk a munkára.

 

Vegyünk elő az ecsetet újra.

Bizonyos területekhez a hengerrel nem tudunk megfelelően hozzáférni – például a világítótestek falból kivezető nyílásaihoz, a villanykapcsolókhoz, ajtó- és ablakkeretek széleihez, stb. Az ecsettel azonban könnyedén eltakarhatjuk a legapróbb hibát is, így is biztosítva a tökéletes végeredményt.

Szükség esetén újabb réteg felvitele.

Ha a festék nem takart már egy rétegben, ami ugyan ritkán, de előszokott fordulni.
Várjuk meg az első réteg festék száradását és kezdjünk neki ismét a sarkok festésének, majd a hengerelésnek.

A rétegek között mindig ki kell várnunk a festék teljes átszáradását, ugyanis a bevonatok összetételéből adódóan, az is megtörténhet, hogy, ami nedvesen teljesen átlátszónak tűnik, száradás után gyönyörűen fed, persze az sem kizárt, hogy semmi különbség nem lesz a száraz és nedves takarás között. A gyártó által javasolt utasításokat érdemest betartani és kivárni a száradási időt.

Szedjük le a festőszalagokat.

Miután az utolsó réteg festék is megszáradt, óvatosan szedjük le a festőszalagokat.

Szereljünk vissza mindent és pakoljuk a helyére.

Visszaszerelünk minden villanykapcsolót, fali dugaszt, vissza helyezzük a bútorinkat helyükre és indulhat is az újradekorálás, a falaink új színéhez igazítva.

 

Egy átlag méretű szobát körülbelül 4–5 óra alatt ki lehet festeni, de külön időt kell szánnod a helyiség előkészítésére, a nehéz felületek átvizsgálására és kijavítására, majd a szoba kitakarításra is.

Mire lesz szükségünk?

•festékre,
•glett anyagra,
•glettvasra,
•ecsetre,
•spaklira,
•festőhengerre és annak tálkájára,
•takarófóliára,
•néhány száraz törlőre,
•festőszalagra,
• létrára.

 



Elakadtál, vagy nem tudod, hogyan állj neki a munkának, esetleg milyen terméket válassz ? Keresd bizalommal szakértő csapatunkat és segítünk!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK